Alpolgármester választás – Közeledtek az álláspontok, de továbbra sincs megegyezés

Az ÉVE-frakció tegnap este közösségi oldalán, ma délután pedig sajtótájékoztatón ismertette javaslatát.

Közeledtek az álláspontok, de továbbra sincs megegyezés az alpolgármester vagy alpolgármesterek személyéről Nagykanizsán. Az ÉVE-frakció tegnap este közösségi oldalán, ma délután pedig sajtótájékoztatón ismertette javaslatát, miszerint a Fidesz-KDNP egy főállású alpolgármestert adhat, míg az ÉVE az egy főállású helyettes mellett egy társadalmi megbiztatásút is delegálna. A kormánypártok javaslata az, hogy a tanácsnoki rendszer helyett két alpolgármestert kellene választani, egyet az ÉVE-frakcióból, egyet pedig a Fidesz–KDNP-ből. Az Éljen VárosuNk! Egyesület mai sajtótájékoztatóján elhangzott: hiába tart már hónapok óta az alpolgármesteri patthelyzet, a Fidesz-KDNP nem engedett az egy plusz egyes javaslatából. Az ÉVE-frakció tagjai ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a törvénysértéses állapotot meg kell szüntetni, hiszen ez árt a városnak, ezért hajlandók voltak módosítani a korábbi javaslatukat. Megegyezés azonban – egyelőre – ezek után sincs. 


Horváth Jácint (DK) és Fodor Csaba (MSZP) képviselői ismertették az Éljen VárosuNK Egyesület frakciójának az alpolgármester választásra vonatkozó javaslatát

– Mi tartjuk magunkat a legutolsó ajánlatunkhoz, ami már sokkal enyhébb volt és barátibb, és a Fidesz számára elfogadhatóbb: ebben azt kértük, hogy legyen tőlük egy főállású alpolgármester, tőlünk is egy főállású, s egy társadalmi megbízatású.  Hajlandók vagyunk a bizottsági elnöki helyeket és a bizottsági tagságokat újraosztani, a tanácsnoki rendszert átalakítani. Ezt teljesen nem szüntetnénk meg, de jelentősen átalakítanánk. S hajlandóak vagyunk a polgármesteri hatáskörökből is jelentős számút a polgármesternél hagyni - mondta el Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője.

Balogh László polgármester elmondta: az álláspontok valóban közeledtek, de a tárgyalási folyamat még tart. Véleménye szerint a választás döntetlen közeli állapotát jobban figyelembe kell vennie az  ÉVE frakciónak, ugyanakkor pozitív, hogy mindkét fél egyetért abban, hogy a mulasztásos törvénysértést minél előbb meg kell szüntetni.


Balogh László polgármester szerint pozitív, hogy mindkét fél egyetért abban, a mulasztásos törvénysértést minél előbb meg kell szüntetni

– Egy tárgyalási folyamat közepette vagyunk. Azt remélem, hogy kompromisszum készek, sőt, konszenzustalálók leszünk. Számomra már az is rendben van, hogy a kezdeti, megmerevedett álláspontokat illetően valamiféle közeledés egymás felé elindult - fogalmazott Balogh László polgármester.

Az ÉVE frakció közlése szerint amennyiben javaslatukat nem fogadják el a Fidesz-KDNP képviselői, úgy a törvénytelen állapot felszámolása érdekében megszavaznak egy, a polgármester által beterjesztett, általuk alkalmasnak tartott alpolgármestert. Így egy alpolgármestere lenne a városnak, de erre reagálva a közgyűlés a polgármesterre delegált összes jogkört visszavenné és az ÉVE többségével működő bizottságokba utalná át.