Csak egy gombnyomás és úton a segítség

A mobiltelefonos alkalmazások tengerében már számos olyan applikációra bukkanhatnak a felhasználók, melyek veszély vagy baleset esetén jelentősen megkönnyítik a segélykérést. Érdemes közülük néhánnyal közelebbről is megismerkedni.


Az ÉletMentő elnevezésű applikációt már több mint 300 ezren töltötték le (Fotó: Jancsi László)

Az elmúlt hetekben számos felületen adtak hírt arról az új applikációról, melyet az Országos Mentőszolgálat több partnercéggel együttműködve fejlesztett ki a segélyhívások megkönnyítése érdekében. Mielőtt az alkalmazás előnyeiről szólnánk, érdemes áttekinteni, mi a teendő akkor, ha segítséget kell hívni.

– A legfontosabb információ a cím, ezt kell elsőként a segélykérőnek megmondania, majd azt, hogy konkrétan mi történt – hangsúlyozta Vincze Luca, az Országos Mentőszolgálat Zala megyei szervezetének vezető mentőtisztje. –  Ezután a mentésirányításhoz kapcsolnak, ahol a szakemberek egy előre meghatározott kérdéssor mentén igyekeznek a lehető legtöbb információhoz jutni a bajba jutott személyről. A mentésirányító szükség esetén a mentő helyszínre érkezéséig a vonalban marad.

Az ÉletMentő elnevezésű applikáció segítségével azonban mindez akár egyetlen gombnyomással is megtörténhet. Az alkalmazást letöltők ugyanis előzetesen megadják adataikat – TAJ szám, korábbi betegségek, műtétek, anamnézis –, amelyeket a két legközelebbi hozzátartozó elérhetőségéhez hasonlóan rögzít a rendszer.

– Ha baj van, segítségre van szükség, akkor a segélyhívás indításakor ezek az adatok elérhetővé válnak mind a mentésirányítás, mind pedig a helyszínre vonuló mentőegységek számára – tette hozzá Vincze Luca. – Az applikáció másik nagy előnye a helymeghatározás, mely pontosan megmutatja, hol található a bajbajutott.

Az ingyenes alkalmazást eddig több mint háromszázezren töltötték le telefonjukra. A nagykanizsai mentőállomás vezetője a kanizsaiakat is erre buzdítja.

– Nagyon örülök neki, hogy az applikáció országos szinten elérhető, így Nagykanizsán és vonzáskörzetében mintegy 130 ezer ember élvezheti az előnyeit – hangsúlyozta Mátrai Tibor. – Most már szinte minden korosztály használ okostelefont. Gondolok itt az idősebbekre is, akik nagyon egyszerűen megtanulhatják kezelni ezt a programot. Őket is arra bíztatom, hogy az úgynevezett tesztüzemmódban – amit külön be lehet kapcsolni az alkalmazásban – próbálják ki. Tapasztalják meg, milyen lenne, ha olyan szituációba kerülnének, hogy az applikációt kell segítségül hívniuk. Érdemes nagy odafigyeléssel kipróbálni az appot, nehogy éles hívást indítson valaki. 

Az ÉletMentő egy elsősegélynyújtó kisokost is tartalmaz, valamint a felhasználók arról is tájékozódhatnak, hogy hol van a legközelebbi gyógyszertár vagy defibrillátor. Az ikonos megoldásnak köszönhetően az applikációval az is hívhat segítséget, aki nem tud beszélni, vagy nem érti a nyelvet.

Léteznek olyan applikációk is, amelyek által bárki segítővé válhat. Ilyen például a Szív City. A virtuális közösség tagjai a regisztráció során azt vállalják, ha a közelükben valakinek megáll a szíve, akkor a mentőszolgálat riasztását követően a helyszínre sietnek és a szakemberek kiérkezéséig megkezdik az újraélesztést. Ez különösen fontos, hiszen a túlélés esélye percenként csökken.

A szárazföld mellett olykor a víz is veszélyes terepnek bizonyul. A vízen és vízközelben bajbajutottaknak hivatott segíteni a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata által létrehozott BalatonHelp.

– Ez az applikáció pontos helymeghatározásra ad lehetőséget. Ha valaki bajban van és jelzést küld felénk, akkor a GPS koordináták alapján sokkal gyorsabbá válik a mentés. Pánikhelyzetben ráadásul jóval egyszerűbb megnyomni egy gombot, mint azt elmondani, hogy éppen hol tartózkodik az illető, főleg ha ez nyílt vízterületen van – mondta Szabolcs Tímea. A VMSZ média csoportvezetője hozzátette, az alkalmazás télen-nyáron bárki számára elérhető.

Nem árt tehát néhány életmentő applikációval is bővíteni az alkalmazások számát, hiszen sosem lehet tudni, mikor lesz már csak egy gombnyomásnyi idő segítséget hívni akár a szárazföldön, akár a vízen…

Nagy Éva