Fánkra fel!

Újra édes fánkillatba burkolódzik Kanizsa: farsang farkán, február 20-22. között immár 12. alkalommal rendezi meg az Országos Farsangi Fánkfesztivált a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház. A Magyar Fesztiválszövetség által minősített rendezvényen lesz minden, mi szem-szájnak ingere, de a reflektorfény – természetesen – elsősorban a fánkoké.


Rekordkísérletre hívják az édesszájúakat (Fotó: archív/Gergely Szilárd)

A fesztivál nyitónapján, február 20-án a múzeumban várják érdekes programok a látogatókat. Itt 10 órától az Ördög ünnepe címmel tudományos konferenciát tartanak, amelyen a dunántúli farsangi hagyományokról és azok továbbéléséről számolnak be a meghívott kutatók. Az előadásokat követően délután, 16 óra 30 perckor pedig az ünnepkörhöz kapcsolódó fotókiállítás nyílik.

Február 21-én, pénteken 13 óra 30 perctől Zalakaroson folytatódik a rendezvénysorozat. A Zalakarosi Fürdő első alkalommal ad otthont a fesztivál programjainak, amelyek közt farsangi futóverseny, fürdőzés, kézműves foglalkozás – no és persze fánkkóstolás is szerepel.

Szombaton a velencei karnevál hangulatát idéző felvonulással kezdődik az igazi farsangolás. A menet 10 óra 30 perckor indul a Széchenyi térről, majd a jelmezbe bújt résztvevők a Kanizsa Plazához érkeznek. A szervezők garantálják: nem lesz hiány a különböző fajtájú és ízesítésű, hozott és helyben készített fánkokból, amelyeket bónokért meg is lehet kóstolni. A fánkkészítő verseny mellett a fesztivál másik nagy durranása vélhetően az újabb rekordkísérlet lesz.

– A rendezvény történetében nem ez lesz az első alkalom, hogy megpróbálunk felállítani egy Guiness-rekordot – bocsátotta előre Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója. – Négyszer már megdöntöttük az „egy időben egy helyen a legtöbbféle fánkkülönlegesség” rekordját, és egyszer a tömeges fánkkóstolásét is. Most újra erre adjuk a fejünket: azt szeretnénk, hogy öt perc alatt legalább 1200 fánkot elfogyasszanak a vállalkozó kedvűek.

Az egyesek szerint francia, mások szerint osztrák eredetű sütemény mellett bor- és pálinkakóstoló, gasztronómiai bemutatók és zalai specialitások színesítik a palettát, aki pedig farsang idején is a Giro d’Italiára hangolódna, annak sem kell csalódnia.

– A TEKER Egyesülettel közösen szeretnénk népszerűsíteni egy picit a versenyt – fogalmazott a fesztiváligazgató. – Emellett kerékpáros közlekedéssel, KRESZ-szel, baleset- és bűnmegelőzéssel kapcsolatos, több állomásos, játékos feladatokból álló programon is próbára tehetik majd magukat a gyerekek.

A jó hangulatról fellépők sora gondoskodik, a sztárvendég pedig az egyik kereskedelmi csatorna tehetségkutatójának győztese, Tolvai Reni lesz. A szervezők hangsúlyozzák: a fánkfesztiválra minden korosztályt várnak, hiszen a kísérőprogramok roppant változatosak lesznek, mindenki találhat közöttük kedvére való elfoglaltságot. Lesz egészség- és szépségpont, valamint kutyás bemutató, a társadalmi felelősségvállalás jegyében pedig rendőrségi tanácsadás, bűn- és balesetmegelőzési előadás, illetve véradás.

Nemes Dóra