Felelős állattartás

A kutya viselkedése a gazda felelőssége, mindenki csak a neki való fajtát válassza, tanácsolja a szakember. Ugyanis már ekkor eldőlhet, hogy milyen lesz a gazda és a kedvenc közötti viszony, mennyire lesz ura, falkavezére a kutyatartó az ebnek.  A felelős állattartással és neveléssel pedig megelőzhetők, kizárhatók a problémák. A közelmúltban a keleti városrészben történt kutyatámadás még inkább rávilágított a felelős állattartás fontosságára. A szakemberek – tenyésztők, kutyaovit, kutyaiskolát működtetők – hangsúlyozzák, hogy a leendő gazdának elsősorban saját magával kell tisztában lennie, illetve azzal, hogy milyen célra szeretne kutyát. Tóth József szerint legalább ilyen fontos a négylábú társ élőhelye és a nevelése. Ennek során meg kell tanítani a kutyának a határokat, illetve következetesen be kell tartatni, hogy az ebnek mit szabd és mit nem. - A legnagyobb probléma a kutyáknál az, hogy úgy szeretik őket, mint a gyerekeket. Vagy még jobban. Tapasztaltam, sokan mondják nekem, hogy van olyan kutya, amelyik asztalnál eszik. Hát nem. Tudomásul kell venni, hogy a kutya egy állat. Egy ösztönlény. A kutyát az ösztönei irányítják. Hiába szelíd, évszázadok óta emberek között van, a genetika akkor sem hazudik. Akármikor visszafordulhat. Egy rossz mozdulat, egy rossz hangsúly, a kutya haraphat – a legkisebb is. Ezért mondom, ösztön, úgy kell kezelni, és akkor a békés egymás mellett élés kialakul – mondta el Tóth József tenyésztő, a Sport és Hobbikutyások Dél-Zalai Egyesületének elnöke.


A Közterület Felügyelet munkatársai folyamatosan ellenőriznek.

A kutyatartást több előírás szabályozza, részint helyi rendeletek, másrészt törvények. Az elkóborolt vagy póráz nélkül sétáltatott ebek gazdáira is kiszabhatók szankciók. - Napjainkban már jó a tapasztalata a kollégáknak, tehát, amikor ellenőrzések során bejönnek, és leírják a napi jelentést, hogy mit tapasztaltak, akkor le szokták írni, hány kutyát láttak sétáltatni, és hogy mindegyiken póráz volt. De előfordul az még mindig, főleg ilyen nagyobb zöldterületen, hogy elengedik a kutyát, hadd szaladjon. Korábban, mikor behozták ezt a jogszabályt, hogy közterületen csak pórázzal lehet kutyát vezetni, akkor voltak olyan eseteink, hogy többször meg kellett büntetni a kutyatulajdonost, mire hajlandó volt pórázt tenni a kutyájára, és úgy sétáltatni közterületen – fogalmazott Bakonyi Tamás, a Közterület Felügyelet vezetője.

A közterület-felügyelők dönthetnek a figyelmeztetés mellet, de helyszíni bírságot is kiszabhatnak, ennek mértéke 5 és 50 ezer forint közötti lehet. A többszöri helyszíni bírságolás után közigazgatási eljárás indul, amelyben a bírság felső határa 150 ezer forint. A közelmúltbeli kutyatámadás miatt terveznek egy olyan lakossági fórumot, amelyre a gazdákat, a szakembereket és az illetékes hatóságok munkatársait is meghívják.