Felszántották

facebook megosztás

Felháborodtak a horgászok, mert füvesítés miatt felszántották a Csónakázó-tó keleti oldalán a földutat, de erről nem egyeztettek velük. Bár az útra az ott levő KRESZ-tábla alapján csak engedéllyel lehetett behajtani, azt évtizedek óta használták a horgászok is. A polgármester szerint egy etikai kódexnek is tekinthető írásos szabályzatra van szükség a Csónakázó-tó és annak környékének használatáról. Felszántották a tó keleti oldalán lévő területet az önkormányzati vendégháztól északra, a part és az erdő közötti részen. Itt volt az a földes út, melyet elmondásuk szerint legalább 30 éve használtak a horgászok.  A Zrínyi Horgász Egyesület elnökét egy társa értesítette tegnap este, mint mondja, azóta le se tudja tenni a telefont, folyamatosan kapja a felháborodott hívásokat. A horgászok azt sérelmezik, hogy nem értesítették őket, illetve nem egyeztettek velük.  - A kezdeti felháborodás után most már azután kezdtünk el érdeklődni, hogy hogyan lehet ezt a lehető legrövidebb időn belül helyrehozni, visszaállítani. Ez azért is fontos horgászturisztikai szempontból, mert hamarosan megkezdődik a versenyszezon. Az idei évre 19 verseny van tervezve a tóra, és ennek az egyik feltétele, hogy gépjárművel megközelíthető legyen a partszakasz. Tekintve, hogy a versenyzők méretében és súlyában is rengeteg felszerelést visznek be. Az egynapos versenyre is, de itt lesz többnapos is – mondta el Szépligeti Ferenc, a Zrinyi Horgász Egyesület elnöke.


A terület mai állapotát tükrözi a felvétel

A reggeli órákban még volt egy papír az út szélén lévő KRESZ-tábla alatt, ezen az szerepelt, hogy információt Károlyi Attilától lehet kérni. - Megkeresett Dobri Lajos, a Military fő szervezője, hogy füvesítene azon a szakaszon, ahol egy behajtani tilos tábla van gépjárművek részére (kivétel engedéllyel kiegészítéssel). Ezt az elhanyagolt területet – ahová egyébként a behajtani tilos tábla ellenére a horgászok személygépjárművel szoktak behajtani – ő felszántaná, eltárcsázná, elboronálná és fűvel bevetné. Szép, pázsitos területet alakít ki. Ez nem tetszik a horgászoknak, akik megszokták azt, hogy nem a 30 méterre lévő parkolóban hagyják a kocsijukat, és utána kézi kocsival mennek a tóhoz, hanem odamennek autóval, és autóból horgásznak. Nekem semmi gondom a horgászokkal, szeretem a horgászokat, tisztelem a horgászokat, de törvénytisztelő állampolgárként azt kell mondanom, behajtani tilos táblánál nem lehet gépjárművel behajtani. Ilyen megközelítésben nem is értem mi a probléma, ami ott vitát generált – fogalmazott Károlyi Attila, az ÉVE önkormányzati képviselője.

Az önkormányzati képviselő kérdésünkre válaszolva hangsúlyozta: a tevékenységhez volt engedély. A polgármester a Híradónak azt mondta, utólag értesült a történtekről, mint fogalmazott: kommunikációs zavar is volt az ügyben. - Az engedélykérések világosságát illetően nem vagyok meggyőződve arról, hogy minden a jogszerintéségben történt. De az bizonyos, hogy ezt a helyzetet minél előbb orvosolni kell. Tehát Dobri urat felszólítjuk arra, hogy az eredeti, javított állapotot állítsa vissza. Hogy az engedélykérések hogyan történtek, ezt jelen pillanatban nem tudom megítélni, de azt tudom, hogy a horgászoknak is van némi-nemű igaza. Hogy a behajtani tilos tábla mellett hogyan közelítik meg a Csónakázó-tavat, ez egy másik kérdés. Ehhez van szükség a Csónakázó-tó használatának valamiféle leírt szabályozására – mondta el Balogh László polgármester. A polgármester szerint szükséges a tó körüli problémák komplex megoldása, ehhez pedig egyfajta etikai kódex elkészítése.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.