GasztroKanizsa: Marika tortájának titkai

2020. feb. 14.

Ismerősei tudják az eszteregnyei Végh Imréné Marikáról, hogy nemcsak szeret, hanem tud is sütni-főzni. Éppen ezért hívta meg egykori tanárnője, Eta néni a Nyugdíjas Pedagógus Klub foglalkozására. Arra kérték Marikát, avassa be őket a tortakészítés rejtelmeibe, mutasson nekik olyan trükköket, amelyekkel meglephetik majd a családjukat. Mindennapos teendői mellett Marika állandóan kísérletezik, és most már az 5. osztályos Lina unokája is segít neki a konyhában. Különösen – ahogy ők nevezik –, a „rétesezésben” állandó partnere a mamájának.


Végh Imréné a tortakészítés rejtelmeibe avatta be a nyugdíjas pedagógusokat (Fotó: Kanizsa)

A csokoládés és vaníliás torta hozzávalói:

A tésztához:

9 db tojás, 45 dkg liszt, 36 dkg kristálycukor, 1,5 dl hideg víz, 1 kávéskanál szódapor, 3 dkg, azaz 1 evőkanál emulgáló, állományjavító paszta.

A tortához kétféle krémet készítünk. A főzött csokikrém hozzávalói:

2 dl tejszín, 20 dkg étcsokoládé, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj.

Elkészítése:

A tejszínt, az étcsokoládét és a kristálycukrot felfőzzük, a vajat habosra keverjük. Miután a csokis massza kihűlt, a kettőt összekeverjük.

A vaníliakrém hozzávalói:

2 dl hideg tej, 1 csomag, főzés nélkül készíthető vanília pudingpor, 0,5 dl növényi tejszín, 1 csomag vaníliás cukor. Ha joghurtos krémet szeretnénk készíteni, akkor tej helyett gyümölcsjoghurtot használjunk.

Elkészítése:

A tejjel kikeverjük a pudingport, a vaníliás cukrot, majd összekeverjük a kemény habbá felvert tejszínnel.

Először megsütjük a 3 db gáztepsi méretű piskótalapot úgy, hogy a hozzávalókat nem külön-külön verjük fel, hanem egyszerre. Az összetevőket beleöntjük egy tálba, és lassú fokozatra állítva a robotgépünket összekeverjük az alapanyagokat. Az állományjavító pasztától gyorsan megemelkedik a nyers tésztánk, amit háromfelé osztva 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt, ujjnyi vastagságú lapokra megsütünk. Ha kakaós, vagy diós tortát szeretnénk készíteni, akkor 2 kanállal kevesebb liszthez ugyanannyi kakaót, vagy diót veszünk.

A tortánkat nem kell kettévágni, úgy is megtölthetjük a krémmel, hogy az egyik fele fehér, a másik pedig barna lesz.

A süti tetejét is bevonhatjuk kétféle csokival. Az egyiket fehér, a másikat pedig étcsokoládéval, amit a kedvünkre tovább díszíthetünk. Felszeletelés közben nem töredezik meg a csokimáz, ha előtte forró vízbe mártjuk a kést.

Bakonyi Erzsébet