Hogy tisztán lássunk receptügyben

2020. január 1-től ismét változtak a receptköteles gyógyszerek kiváltásának szabályai. Az eddigi visszajelzések szerint komoly fennakadások vannak a patikákban országszerte, nehezen látják át a betegek az új rendszert. A módosítás értelmezéséhez lapunk Némethné Ignácz Andreától kért segítséget.


Fotó: Jancsi László

A kanizsai Király Gyógyszertár vezetője szerint a kezdeti nehézségek egyik fő oka, hogy a legújabb receptreformot nem kommunikálták megfelelőek a betegek felé.

– Ha tetszik, ha nem, de mindenkinek el kell fogadnia, hogy egy virtuális, digitális tér felé haladunk. S ez bizony egyre inkább eléri az egészségügyet is. Ez nem feltétlenül rossz, sőt, én úgy gondolom, hogy ez a jövőt illetően mindenképpen pozitív. Persze, mint nagyon sok más új dolognak, ennek is megvannak a hibái, ezek elsősorban adminisztratív nehézségek. Én nagyon hiányolom, hogy erről nem született egyértelmű tájékoztatás. Ebben ki kellett volna emelni, hogy a gyógyszertárban már a családtagnak sem adhatjuk oda a beteg gyógyszereit, ha nincs papírreceptje. Ezt nagyon nehéz megértetni a betegekkel, ebből adódik a legtöbb konfliktus. Előfordul még az is, hogy nem megfelelő formátumban – például egy A4-es lapon – kapja meg a beteg a receptet, pedig január 1-től egyértelműen közölték velünk, hogy csak a receptformátumot fogadhatjuk el a gyógyszertárban. Én nagyon bízok benne, hogy ezek a nehézségek megszűnnek, ahogy haladunk előre az időben.

Az orvosoknak már jó ideje elektronikusan, az úgynevezett e-térbe, felhőbe kell felírniuk a gyógyszereket, és erről csak felírási igazolást – ez hasonlít a hagyományos recepthez, de ezen három vonalkódot lehet látni, míg az „eredetin” csak kettőt – kell adni a betegeknek. Januártól azonban már csak azok kapnak rózsaszín receptet vagy felírási igazolást, akik ezt kérik.

–  Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy mindenkinek a receptje – ha működik ez a tér – felkerül a felhőbe. A gyógyszertárakban dolgozó szakasszisztens vagy gyógyszerész a személyigazolványával belép a virtuális térbe, ahonnan le tudja hívni a beteg gyógyszereit. Magyarán, ha bejön a beteg a gyógyszertárba, a TAJ számának és a személyigazolványának felmutatásával mi már ki tudjuk adni a gyógyszereit. Így vannak olyanok, akik már azt mondják, hogy az új rendszer miatt nekik nem kell papírrecept, ők boldogulnak nélküle, de aki kéri - hiszen ez továbbra is lehetséges -, annak az orvos minden esetben adni fog. A papírreceptet pedig bármelyik családtag, vagy akár a szomszéd is kiválthatja, így a beteg nem marad gyógyszer nélkül. Ám ha nincs papírrecept, akkor előállhat az a probléma, mely szerint személyivel és TAJ kártyával mindenki csak a saját gyógyszerét válthatja ki – hangsúlyozta Némethné Ignácz Andrea.

Próbáljuk meg tehát összefoglalni a változásokat még egyszer. Saját magunknak kiválthatunk vényköteles gyógyszert, ha: kaptunk hagyományos receptet vagy felírási igazolást. Ne felejtsük, ezeket most már külön kell kérni az orvostól! Lehetséges megoldás még, ha az orvos e-receptet írt, s a kiváltásnál van nálunk TAJ kártya és személyi igazolvány, hiszen ezek segítségével a gyógyszerészek már kiadhatják az adott gyógyszert.

Hogyan válthatunk ki hozzátartozóinknak orvosságot? Az első két opció ez esetben is igaz: tehát, ha kértünk hagyományos receptet vagy felírási igazolást, akkor nincs akadálya a kiváltásnak. A jövőben lesz még egy lehetőség, az úgynevezett meghatalmazási rendszer, de ennek pontos részleteit még nem dolgozták ki. Röviden tehát: papírrecept nélkül mindenki csak saját magának válthat ki gyógyszert.

Némethné Ignácz Andrea még két kevésbé ismert megoldásra hívta fel a figyelmet, amelyek megkönnyíthetik a receptköteles gyógyszerek vásárlását.

– Szerintem nagyon kevesen tudják, hogy amikor új személyit kapnak, mindenki kap vele egy kódot is, amelynek segítségével be lehet lépni a felhőbe, ahol láthatóak az illető gyógyszerei. Szintén érdekes, hogy a betegek a saját ügyfélkapujukon keresztül megnézhetik kórházi leleteiket, laboreredményeiket, és azt is, hogy milyen gyógyszereket írtak fel nekik, s legutóbb hol váltották ki azokat.

Mikó-Baráth György