Influenza – Már átlépte a küszöböt

facebook megosztás

Elkezdődött az idei influenzajárvány. A figyelőszolgálat adatai alapján országosan, így Zala megyében is folyamatosan növekszik az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. A vírus terjedésének megakadályozására, a betegek védelmében részleges látogatási tilalmat rendeltek el – több kórházhoz hasonlóan – a Kanizsai Dorottya Kórházban is.


Fotó: Horváth Zoltán

A tél a járványok időszaka, hiszen a vírusok szaporodásának a nyirkos, párás levegő a legkedvezőbb. Az influenza-figyelőszolgálat jelentése szerint napról-napra emelkedik a betegek száma. Ezt tapasztalja Vörös Henriette háziorvos is, akit az előző heti néhány eset után a napokban már több beteg keresett fel influenzaszerű tünetekkel.

– A megbetegedés ismertetőjelei: a levertség, a magas láz, az izom- és végtagfájdalom, a fejfájás, amely enyhébb torokpanaszokkal is párosulhat – mondta a szakember. – Az adatok alapján leginkább a gyerekek és a fiatal felnőttek érintettek a betegségben, nekik a pihenés, sok folyadék és C-vitamin fogyasztása, valamint tüneti kezelésre orrspray és torokfertőtlenítő javasolt.

Az influenzával szemben a megelőzés a leghatékonyabb módszer, így ebben az időszakban kifejezetten fontos a rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés, a zsebkendőbe tüsszentés, a gyakori szellőztetés és a betegektől való távolságtartás. Az influenzára nincs gyógyszer, a vírust az immunrendszernek kell legyőznie, így a leghatékonyabb megelőzés a védőoltás – vélekedik a háziorvos, aki szerint az injekciót decemberig érdemes beadatni, hiszen a védettség kialakulásához 14 napra van szükség. Hazánkban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió térítésmentes vakcina állt rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához. Ennek mintegy 60 %-át használták fel tavaly. Vörös Henriette úgy látja, ez a szám is azt mutatja, több embernek kellene beoltatnia magát az influenza elleni hatékony védekezéshez. A betegséget pedig érdemes komolyan venni, hiszen a legyengült immunrendszert megtámadva a vírus egyéb szövődményeket, így tüdőgyulladást, veseelégtelenséget, de akár szívinfarktust is okozhat.

Vuk Anita

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.