Ingatlanpiaci körkép – Milyen a helyzet Nagykanizsán?

facebook megosztás

Drágulást és áresést is tartogat az ingatlanpiac 2020-ra. Idén a reálbérekkel azonos szintű áremelkedés várható az ingatlanpiacon, kiugró visszaesésre vagy emelkedésre nem lehet számítani. A jó adottságú lakások értéke továbbra is nő, a területi elhelyezkedése vagy elrendezése miatt kevésbé vonzó ingatlanok árából akár 15 százalékot is le lehet majd alkudni – prognosztizálja Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.


Stagnálással indult az év az ingatlanpiacon, de tavasztól emelkedésre lehet számítani (Fotó: Jancsi László)

Stagnálással indult az év az ingatlanpiacon, de tavasztól emelkedésre lehet számítani. A gazdaságban zajló pozitív folyamatok hatnak az ingatlanpiacra is, a növekedés folytatódik, idén a reálbérekkel azonos szintű árnövekedésre lehet számítani. Gadanecz Zoltán arról beszélt, nagy változás az előző évekhez képest, hogy míg a jobb paraméterekkel rendelkező ingatlanok ára tovább emelkedik, addig a kevésbé jó adottságúaké inkább csökkenni fog.

„15 százalékos alkuk is előfordulhatnak azoknál a lakásoknál, házaknál, melyeknek a paraméterei nem kifejezetten jók. Ilyen lehet egy tetőtéri lakás, ahol nagyobb a félelem, hogy beázik, vagy egy földszinti, ahová könnyebben betörhetnek. Az elmúlt esztendőkben örültek a vevők, hogy alap paraméterekre megfeleltek az ingatlanok, és a kényesebb igények felett szemet hunytak. Ez a trend most visszarendeződni látszik és egyensúlyi viszony alakul ki. Pont ezért alkuk is vannak a vételárak tekintetében” – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy ha valaki pénzzé szeretné tenni az ingatlanát, akkor nincs értelme sokáig tartani az árát.

Gadanecz Zoltán azt is elmondta, vidéken azokon a településeken lehet még egyfajta áremelkedés, ahol ez korábban nem történt meg. Ilyen város Kaposvár, esetleg Szeged, ahová később gyűrűzött be a befektetői kedv.

„Ezeken a helyeken még minimális áremelkedés tapasztalható, ami később fog lecsengeni például Budapesthez képest. Itt az ikerházas, társasházas építkezések felhúzó ereje picit tovább tart ki, mert később is kezdődött” – nyilatkozott.

Hosszabb kifutási idő kell a lakások értékesítéséhez

Sokan úgy vélekednek, hogy a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) bevezetése óta csökkentek az ingatlanárak Nagykanizsán. Kárpáti Csaba, a CSASZI Ingatlanközvetítő Iroda vezetője a két dolog között nem lát összefüggést.

– Volt egy nagy kiugrás a múlt év első felében, ami rendhagyóan intenzív áremelkedést hozott a piacon. Akadtak olyan ingatlanok – jobbára az újszerű, kitűnő állapotú, felújított lakásokra, és az ugyancsak felújított, nagyon jó állapotú panellakásokra gondolok –, amelyek 30-40, sőt 50%-kal is felértékelődtek az elmúlt év első felében. Ez az áremelkedés a 2019-es év második felében viszont lecsengett, stagnáltak az árak, az utolsó negyedévtől pedig elkezdtek csökkenni. Nem olyan nagy, mindössze 10-15%-os áresést érezni a piacon a múlt év nyarán kialakult árakhoz viszonyítva. A lakáspiac jelen pillanatban ugyancsak stagnál, érezhetően kevesebb a vevő akár az új, akár a használtlakás-piacon. Hosszabb kifutási idő kell a lakások értékesítéséhez.

Épülnek új lakások Nagykanizsán is, ezekből jelen pillanatban túlkínálat van a piacon. S hogy melyik a népszerűbb, a keresettebb, arra nem lehet egyértelmű választ adni.

– Mindenhol keresnek ingatlant, a belvárosban, az észak-keleti városrészben vagy akár a panelpiacon és a környező településeken egyaránt. Nem lehet különbséget tenni a városrészek között, hogy melyik vonzóbb a vevők körében. Megfigyelhető, hogy a fiatal házasok érdeklődése felélénkült, ők az adás-vétel során igénybe veszik az állami támogatásokat, akár a CSOK-ot vagy a Babaváró hitelt. A falusi CSOK-kal és a fentebb említett támogatások segítségével korszerűsíteni is tudják a megvásárolt vidéki, falusi családi házakat is.

A használt ingatlanok piacán a felújításra szoruló lakások négyzetmétere 180-200 ezer Ft. A jó állapotú lakásoknál 250 ezer körüli a négyzetméterár, az újszerű, 10-15 éve épült, jó állapotú, jó helyen lévő ingatlanok esetében akár 280-300 ezer Ft-os négyzetméteráron is elkelnek a lakások.

– Sajnos a kanizsai régió, mint mindig, alatta van a négyzetméteráraknak - tette hozzá Kárpáti Csaba. – Elég, ha csak a keszthelyi vagy a zalaegerszegi árakkal hasonlítjuk össze a kanizsai árakat. Például egy átlagos lakás esetében nálunk 200 ezer Ft, a megyeszékhelyen pedig 300 Ft a négyzetméterár. Ehhez nyilván hozzájárulnak az adott településen található munkalehetőségek is.

Trendet teremtettünk a régióban…

Nagykanizsa is belép a modern, fenntartható, megújuló energiát használó, 21. századi építészetet alkalmazó városok közé. Az Eötvös tér és Hunyadi utca sarkán, évekig kihasználatlanul álló területen tavasszal várható a kiemelkedő hőszigeteléssel rendelkező, hőszivattyús hűtő-fűtő rendszerrel épült Eötvös Ház első ütemének átadása.

Gábor Attila, a Lakónegyed Kft. ügyvezetője, az Eötvös Ház beruházója elöljáróban elmondta, nem ért egyet a fenti sorokban leírt gondolatokkal. Az ingatlankereskedők szerint lehet áresés az ingatlanpiacon, az ingatlanfejlesztők szerint pedig 2023-ig biztosan nem lesz az építőanyagok és a munkabérek árának emelkedése miatt. A már megépített lakások árát csak nagyon kis mértékben lehet mérsékelni, ami nem eredményez jelentős árcsökkenést.

– Egy különleges helyszínen építkezünk, és ehhez méltóan környezetbarát, energia-hatékony, jól élhető családi otthonokat alakítunk ki és mindent ennek a célkitűzésünknek rendeltünk alá. Megújuló energiákat hasznosítunk, egyedi hőszivattyúkat telepítettünk a házra és nincsen gáz az épületben. Napelemek adják az összes közös világításnak, a ház szellőzésének és a liftnek a működési költségét. Tűz-gátló bejárati és biztonsági ajtó, a ház földszintjén pedig kamerarendszer biztosítja az értékek megóvását. Újdonságnak számít az is, hogy a garázsok alkalmasak az elektromos autók töltésére is. Összességében olyan technológiákat alkalmaztunk, amelyek egyedülállóak a régióban, és megítélésünk szerint ezzel trendet is teremtettünk, amit egy idő után majd alap elvárásnak tekintenek a felhasználók – hangsúlyozta Gábor Attila.  

A ház egyediségét a zöld növények és a zöld energia adják, vagyis a több mint 1500 négyzetméteres zöld terület, valamint a napelem és a hőszivattyú alkalmazása. Ezzel a 2020 utáni követelményszintet már most teljesíti a ház, energetikai szempontból. Az épületre merőlegesen hamarosan elindítják a lebontásra kerülő Monostori borozó sarkáig húzódó II. ütemet.

– Szép számban vannak már érdeklődők a következő ütemre is. Az új építésű ingatlanok terén ez a ház egy szerény árat képvisel annak ellenére, hogy drágának tűnik a felhasználók számára – vélekedik a beruházó. – Az ár-érték arány a műszaki tartalom tekintetében kiemelkedő, és hosszabb távon is megtartja az értékét.

Gábor Attila úgy tudja, jelenleg Nyíregyházán és Nagykanizsán a legolcsóbbak az új lakások. A Balaton-parton és a nagyobb városokban, például Győrben, Budapesten az 1 millió Ft-ot is elérik a négyzetméterárak. A vásárlás előtt mindenképpen megfontolandó, hogy valaki használt lakást vesz és újít fel, vagy beruház egy újépítésűre. Sok esetben a felújítás teljes költsége magasabb, mint egy újnak az ára. Ezáltal a használt lakások ára néhány hónap eltéréssel felzárkózik az újépítésűek árához.

Lakáseladás, magánúton

A nevét elhallgató 60 év körüli olvasónk 2 és fél éve árulja magánúton a belváros közelében található 2 szobás lakását. Azért szeretne a jelenleginél nagyobb méretű lakásba költözni, hogy az ország másik végéről hazalátogató gyermeke és népes családja kényelmesebben érezze itthon magát.

– Igazából több érdeklődő is jelentkezett, de a lakás valós árát nem tudja megkapni az ember még akkor sem, ha enged a vételárból – magyarázza. – Némelyik érdeklődő bosszantó variációval állt elő. Volt, aki úgy akarta megkötni a szerződést, hogy részletre vette volna meg a lakást, ami nevetséges a mai világban. Egy vidéki hölgy annak ellenére, hogy még nem is látta a lakásomat, azzal az ajánlattal állt elő, hogy cseréljem el az övével. Kritikán aluli volt annak a vevő-jelöltnek a megnyilvánulása is, aki meg akarta manipulálni a szerződést. Hiába, számolni kell ilyen ügyeskedőkkel is. Az ember az egyezkedés elején mindig magasabb árat mond, mert úgyis tudja, hogy alkudozni fognak, de amikor túlságosan kritizálják az ingatlant, akkor nem is foglalkozok tovább velük. A 12,5 millió Ft-ért meghirdetett lakásomat már 12 millió 200 ezerért eladnám. Magánúton nem egyszerű az értékesítés, bizonyára megvan annak is a jó oldala, ha ingatlanközvetítőhöz fordul valaki, de szerintem az ingatlanos se tud gyorsabban felhajtani vevőt, arról nem is beszélve, hogy sokat kérnek érte.

Az igazi vásárlóra várva olvasónk is nézegette az eladásra meghirdetett lakásokat, és rá is talált egy olyanra, amit szívesen megvenne, ha még megvan.

– A kívánalmaimnak teljesen megfelel, és nagyon tetszik. Keleti fekvésű az épület, délutánonként egyik helyiséget sem süti a nap. Nagy előnye még, hogy téglaépítésű, és nem utolsó szempont az egyedi gázfűtés, hiszen így csak annyi gázt kell kifizetnem, amennyit elhasználok. A lakásnak ráadásul zöldövezetre, parkra néznek az ablakai és még erkélye is van. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de most úgy érzem, tavasszal megjön az ingatlanomra az a vevő, aki kifizeti érte az általam kigondolt összeget – osztotta meg lakáseladással kapcsolatos tapasztalatait a hölgy.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.