Kevesebb kérdésben dönthet ezentúl a polgármester

Kevesebb kérdésben dönthet ezentúl a polgármester – ezt is megszavazta a testület a tegnapi közgyűlésen. Miután a két frakció között nem született egyezség az alpolgármester vagy az alpolgármesterek személyéről, érvénybe léptek az Éljen VárosuNk! Egyesület által korábban kilátásba helyezett korlátozások.

Több mint húsz pont taglalja a polgármesteri hatáskör-átruházást: az ÉVE által benyújtott előterjesztés szerint ezentúl az illetékes szakbizottság bírálja el például a vállalkozásokat támogató pályázatokat, vagy osztja fel a verseny- és élsportkeretet. Ezekről eddig a polgármester döntött. Balogh László szerint olyan hatásköröket vettek el tőle, amelyekre legitim polgármesterként jogot tarthatna.

– A politikai küzdelem részeként állok elébe ennek a fajta munkának is, azzal együtt, hogy számomra a törvényesség és a népfelség elve olyan módon működő rendszer, hogy az általam képviselt választói akarat többet érdemel. Erről volt vita, de tudomásul veszem, hogy „kiskorúsítottak” egy kicsit – én így fogalmaznék, félkarú óriás lettem, ha úgy tetszik, de így is sokat tudok tenni, segíteni, közvetíteni Nagykanizsa Megyei Jogú Város legitim polgármestereként – nyilatkozta tegnap este.

A kormánypárti képviselők a napirend tárgyalása közben kivonultak a teremből, mert a polgármesterre nézve megalázónak tartották a javaslatot.

– Mi ezt nem tartjuk szerencsésnek a város szempontjából, és egyébként antidemokratikus is, hiszen az önkormányzati választásokon azért választottak Nagykanizsán egy fideszes polgármestert, hogy döntéseket hozzon, a város érdekében dolgozzon, de ezt most meg akarják akadályozni a kormányellenzékiek. Mi ezzel nem értünk egyet, felháborodtunk azon, hogy ilyen szinten el akarják vonni a polgármester döntési hatásköreit – fogalmazott Bizzer András, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.


(Fotó: archív/Jancsi László)

A hivatali autó használatát végül mégsem tiltották meg Balogh Lászlónak, ellenben a polgármesteri keretét 20-ról 3,5 millió forintra csökkentették – a város korábbi vezetője nem ért egyet a döntéssel, azt indokolatlannak tartja.

– A polgármesteri keretet én az elmúlt ciklusban, ahogy tegnap is elmondtam a közgyűlésen, nem szórtam el. Azt mondták, hogy annak adtam belőle, akinek akartam. Sokan megkerestek szóban, én pedig minden esetben azt kértem, hogy írják le a kérésüket, s támasszák alá egy költségvetéssel. Miután ezt megtették, segítettem. Sokaknak segítettem – mondta Dénes Sándor önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP).

Mai sajtótájékoztatójukon az ÉVE képviselői azt mondták: a polgármester a törvényben meghatározott saját hatásköreit továbbra is önállóan gyakorolhatja, amelyeket visszavettek, azok eredendően is a közgyűléshez tartoztak.

– Túldramatizálja a Fidesz ezt a helyzetet. Ezeket a jogköröket fokozatosan adták a polgármestereknek, eltüntetve ezzel a döntés átláthatóságát. Hiszen csak utólag értesülhettünk ezekről mindig egy polgármesteri beszámolóban a közgyűlésen, miután már megszülettek ezek a döntések. Most pedig nyílt üléseken, nyílt bizottsági ülésen és nyílt közgyűlésen fogunk ezekről dönteni. Innentől bárki számára azonnal láthatóvá válnak ezek a döntések, sőt, még a döntés-előkészítésbe is belefolyhatnak – hangsúlyozta Horváth Jácint, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezető-helyettese.

Fodor Csaba, az ÉVE-frakció vezetője és frakciótársai úgy látják, a hatáskör-átruházás elengedhetetlen volt ahhoz, hogy folytatódjanak a városi projektek, és elinduljanak a fejlesztések.