Koronavírus - Hat közúti határállomáson fokozottan ellenőrzik az érkezőket

facebook megosztás

Hat közúti határátkelőhelyen kiemelten ellenőrzik az érkező utasokat, különösen a kínai állampolgárokat - jelentették be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendőrségi feladatokról szóló keddi sajtótájékoztatón, a tompai határátkelőhelyen.    

Ártánd, Csanádpalota, Röszke, Tompa, Udvar és Letenye azok a határátkelőhelyek, amelyeken az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársával közösen folyamatosan ellenőrzik a belépésre jelentkező utasokat - ismertette Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.    

A hat schengeni határátkelőhelyet a korábbi tapasztalatok alapján választották ki, mert ezeken át érkezhetnek leginkább kínai turistákat is szállító autóbuszok Magyarországra. Elhangzott: nem rendőrök, hanem az OMSZ szakképzett munkatársai azok, akik érintés nélküli testhőmérővel végzik el az elsődleges vizsgálatot. Ha a helyzet úgy hozza, azaz lázas az utas, akkor elkísérik egy elkülönítő helyiségbe. A további vizsgálatokat is az OMSZ munkatársai végzik, és ha kell, akkor a betegek fogadására felkészült egészségügyi intézménybe viszik a fertőzésgyanús utast.    

A ferihegyi repülőtéren a Budapest Airporttal szerződött egészségügyi szolgálat végzi ezt az ellenőrzést - közölte Gál Kristóf, hozzátéve: az érintés nélküli lázmérők valamennyi határátkelőhelyen, a repülőtereken is rendelkezésre állnak.    

A szóvivő elmondta: az ORFK az ország összes határátkelőhelyén biztosítja a védőfelszerelést, például eldobható kesztyűt és szájmaszkot, kézfertőtlenítő szereket, és valamennyi szolgálatban lévő rendőrt figyelmeztetik a higiénés szabályok fokozott betartására.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.