Kutyakölykök illegális exportjából akart megélni egy olasz férfi

Egy  1987-ben született olasz  állampolgár  hazájában, Olaszországban rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, ezért 2019. évben elhatározta, hogy bevételét Magyarországon illegális kutyatenyészetekből származó kölyökkutyák Olaszországban történő értékesítéséből egészíti ki.

A  terhelt ismerősével 2019. május 25. napján a hajnali órákban az olaszországi Padovából Magyarországra utazott az általa vezetett Citroen Berlingo típusú kistehergépkocsival. A terhelt az M7-M3 autópálya útvonalon Nyíregyházára ment, ahol 2019. május 25. napján a kora délutáni órákban, egy ismeretlen, engedély nélküli ebtenyésztéssel foglalkozó személytől 7 francia bulldog jellegű kölyökkutyát vett át, amelyeket a jármű rakterében helyezett el. A terhelt a 7 francia bulldog kölyökkel ezután a 4-es út – M35 – M4 – 47-es út útvonalon Komádi térségébe utazott, ahol 14.30 óra körül egy ismeretlen illegális ebtenyésztőtől 31 uszkár jellegű kiskutyát vett át, amelyeket szintén a gépjármű rakterében helyezett el. A külföldre történő szállítás és anyagi haszonszerzés végett történő továbbértékesítés céljából átvett 38 eb életkora a nyolc hetet nem érte el, a jellemzően 4-5 hetes kiskutyákat az anyaállatoktól a terhelt jogszabálysértő módon, idő előtt választotta el, továbbá nem gondoskodott a szállításhoz szükséges állategészségügyi dokumentumokról, a szükséges egyedi azonosító jelzés elhelyezéséről, valamint oltásokról sem.

A terhelt az átvett 38 kölyökkutyát a kistehergépkocsi levegőtlen rakterében állatszállító boxok nélkül szabadon, összezsúfolva helyezte el, majd az ebszállítmánnyal 2019. május 25-én a délutáni órákban a 47-es út – Szeged – M5 - M7 – 76-os út – 75-ös út útvonalon haladva Rédics irányába utazott, hogy a magyar-szlovén, majd a szlovén-olasz államhatárt átlépve Padovába jusson.

A Lenti Rendőrkapitányság szolgálatot teljesítő járőrei a terhelt által vezetett gépkocsit 2019. május 25. napján 22.30 órakor a rédicsi határátkelőhelyen ellenőrzés alá vonták és az illegális ebszállítás tényét észlelték, a kiskutyákat lefoglalták, majd az Állatvédelmi Járőrszolgálat Zala Megyei Egyesületének kiadták, ahonnét további 7 különböző állatvédelmi egyesülethez, illetve alapítványhoz kerültek elszállításra. A  terhelt a magyar átvételi helyszíntől Padováig tartó, mintegy 13 órás időtartamra tervezett út során a kiskutyák etetéséről, itatásáról, mozgatásáról, a járműben történő levegőcseréről nem gondoskodott, annak ellenére, hogy a gépkocsival elfogása helyszínéig több alkalommal meg is állt. A szállítás során a terhelt által a kis légterű járműben összezsúfoltan, egymáshoz préselten elhelyezett, mozgásukban korlátozott, folyadékkal el nem látott kölyökkutyáknál fennállt az oxigénhiányos állapot kialakulásának és a kiszáradásnak a veszélye, illetve az állatszállító rekeszek nélküli utaztatás az ebek számára folyamatos fizikai megterheléssel, sérülésveszéllyel, stresszel és gyötrelemmel járt. Az átvételi helyszíntől az elfogás helyszínéig tartó 7-8 óra időtartamú utazás az anyjuktól idő előtt elválasztott 38 kiskutya számára életveszélyes volt.

A 38 kölyök azonnali orvosi ellátást igényelt, közülük 5 kiskutya életét csak a gyors állatorvosi beavatkozás mentette meg. A gondos orvosi ellátás ellenére azonban a legyengült immunrendszerű, elhanyagolt állapotú állatok közül két héten belül 4 kölyökkutya   elpusztult. Az életben maradt kölykök többsége is egészségkárosodást szenvedett, hasmenéssel küzdöttek és különböző fertőtő megbetegedésekben szenvedtek, több hétig tartó folyamatos állatorvosi kezelésre szorultak.

A Lenti Járási  Ügyészség     állatkínzás bűntette  miatt emelt vádat - tájékoztatta lapunkat dr. Pirger Csaba a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője.