Megdőlt a rekord

Nagykanizsán kóstoltak egyszerre a legtöbben fánkot a világon. ÍSaját világrekordját döntötte meg a fánkfesztivál, amikor a 900 fős csúcsot a hétvégén 1200-ra növelték.  Megdőlt a rekord – és óriási érdeklődés kísérte a 12. Országos Farsangi Fánkfesztivált. A versenyző csaptoknak köszönhetően mindenki megkóstolhatta azt, amit megkívánt. Szombat délelőtt indult a menet a Hevesi Sándor Művelődési Központ elől, hagyományőrzők, fúvósok, dalkörök hirdették a városban a fesztivált. Hatalmas tömeg, a fánkok kavalkádja fogadta a fesztivál helyszínére érkező felvonulókat. - Jó napot kívánok, Lendváról jöttünk, most már harmadszor vagyunk itt, nálunk a magyar kisebbség felkínálta ezt a lehetőséget, vagyis felkértek bennünket, ha szeretnénk Lendvát képviselni, ezen a fánkfesztiválon – mondta el Benjamin Horvat.

A fánkot kínáló csapatok között olyanokkal is lehetett találkozni, akik büszkén viselve származásukat népviseletben érkeztek a fesztiválra.  - Én már 2009-ben kezdtem fánkozni, attól kezdve járok folyamatosan járok fesztiválokra. Már egy országos különdíjat nyertem itt, Kanizsán, két évvel ezelőtt. És ugye muszáj folytatni a hagyományt tovább. A mogyorós túró fánkkal kezdtem, én az országban egyedül, még azóta se próbálta meg senki - fogalmazott a zalakarosi Dörnyei Jánosné.

A farsangi finomságot kínálók között természetesen lehetett olyan csapatokkal is találkozni, akik minden gasztronómiai fesztiválon képviseltetik magukat. az eszteregnyeiek nem csupán fánkot, hanem igazi falusi süteményeket is készítettek.  - Mi úgy vagyunk vele, hogy ahányan vagyunk, mindenki készít egy fajta süteményt. Általában meg szoktuk beszélni, van 8-10-12 fajta, mindenki különbözőt hoz. És akkor itt a vendégeket ezzel kínáljuk – mondta Bogatin Sándorné, az eszteregnyei Őszirózsák dalkör tagja.


Megdőlt a rekord

A fesztivál egyik legnagyobb attrakciója a Guinnes rekord kísérlet volt, a legutóbbi 900-as létszámot a szervezők 1200 főre szerették volna feltornászni, azaz megdönteni az egy időben egyszerre fánkot kóstolók rekordját.  - Én nagyon boldog vagyok, erről álmodtam. Egyrészt, hogy szép idő legyen, a jó istennel megbeszéltem, most sem hagyott cserben. Nagyon nagyon sokan eljöttek, és a gyerekektől elkezdve azt látom a legidősebb korosztályig, hogy mindenki boldog, mindenki örül, mindenki jól érzi magát – mondta Kámánné Szép Terézia főszervező, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója. A rekordkísérletet sikerült, a fesztiválon egyszerre 1200-an kóstoltak fánkot.