Megszülethet a kompromisszum?

A napokban ismét tárgyalóasztalhoz ült az ÉVE és a Fidesz–KDNP frakciója, hogy döntsenek az alpolgármester vagy alpolgármesterek személyéről, valamint a bizottsági struktúráról. Az Éljen VárosuNk! Egyesület új javaslatot tett, ennek köszönhetően közeledtek is az álláspontok, de – bár egyes médiumok ezt már tényként közölték – megegyezés továbbra sincs.

Az országos sajtó figyelmét is felkeltette a kanizsai alpolgármesteri patthelyzet. Egy nemrégiben megjelent cikkben azt írták: az Éljen VárosuNk! Egyesület kilátásba helyezte a közgyűléstől a polgármesterre ruházott jogok megvonását. Az erre reagáló sajtótájékoztatón Bizzer András frakcióvezető egyebek mellett elmondta: a fenyegetésbe bújtatott aránytalan javaslatok nem lehetnek a megegyezés alapjai, ezért a Fidesz-frakció várja a megfelelő ajánlatot.

Pár nappal később le is ültek tárgyalni a felek – ahogy azt már Balogh László nyilatkozta lapunknak – , az egyeztetések után az Éljen VárosuNk! Egyesület egy, az eddigieknél sokkal arányosabb és komplexebb ajánlatot tett.

– Február 17-én valóban tárgyaltunk, ismertettük az álláspontunkat. Megoldás nem született, de elindult egy olyan folyamat, amelyre mindkét félnek szüksége van. Én nem tartom illőnek, hogy elmondjam a tárgyalás részleteit, de a mi felvetésünk lényege, hogy két alpolgármestert kellene választani, egyet az ÉVE-frakcióból, egyet pedig a Fidesz–KDNP-ből. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a bizottsági struktúra jobban tükrözze a választás 8-7-es, döntetlen-közeli eredményét. A jelenlegi állapot egy törvénysértéses mulasztás, s örülök, hogy belátta az ÉVE-frakció, hogy ezen változtatni kell – tette hozzá Nagykanizsa polgármestere.

Az ÉVE-frakció kedden sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a polgármesterrel már korábban közölt javaslatát, valamint azt is elmondták, a Fidesz elképzelését nem fogadják el. Az ÉVE koncepciója szerint a Fidesz-KDNP egy főállású, arra alkalmas alpolgármestert adhat, míg az ÉVE az egy főállású mellett egy társadalmi megbízatásút is delegálna. Fodor Csaba kiemelte: képviselőik egyetértettek abban, hogy a mulasztásos törvénysértés állapota árt a városnak.

– Hajlandók vagyunk a bizottsági elnöki helyeket és a bizottsági tagságokat újraosztani, a tanácsnoki rendszert átalakítani – nem megszűntetni -, a markáns többségünk megőrzése mellett. A polgármesteri hatáskörökből is jelentős számút a polgármesternél hagynánk, ám abban meg kell állapodni, hogy a hatáskörök közül melyek maradnak a polgármesternél, s melyek kerülnek az alpolgármesterekhez. Ha ezt, a mondhatni baráti ajánlatunkat nem fogadja el a Fidesz, akkor a törvénytelen állapot felszámolása érdekében megszavazunk egy, a polgármester által beterjesztett, általunk alkalmasnak tartott alpolgármestert. Így egy alpolgármestere lenne a városnak, de a közgyűlés a polgármesterre delegált összes jogkört megvonná és a többségünkkel működő bizottságokba utalná át. Mindemellett megszűnne az a konstruktivitás, amit eddig tanúsítottunk a Fidesz-frakció és a polgármester irányába. Akár napi egyeztetéseken is részt vettünk, ezt ritkítanánk, s a találkozásaink leszűkülnének a bizottsági ülésekre és a közgyűlésekre. Ezt is mérlegelnie kell a polgármesternek, mikor meghozza a döntését – hangsúlyozta az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője. - Fontosnak tartom azt is elmondani, hogy a Fidesz folyamatosan torz arányokról beszél, megtévesztve ezzel az embereket. A közgyűlés 14 képviselői helyéből a Fidesznek 6, egyesületünknek 8 helye van. A mi javaslatunk nagyon tisztességes ahhoz képest, hogy a Fidesz nulla alpolgármesteri és bizottsági elnöki posztot biztosított az egyesületünk mögött álló ellenzéki pártoknak a 2014-es választásokat követően, holott ezek a pártok együtt mintegy 54 százalékot értek el.

Jelen állás szerint továbbra is vita tárgyát képezi a két fél között a társadalmi megbízatású alpolgármester szerepének, személyének elfogadása, a bizottsági elnökök aránya, valamint a tanácsnoki rendszer fennmaradása.

– A mi javaslatunk szerint a tanácsnoki rendszert teljesen meg kell szüntetni, helyette két alpolgármestert kellene választani, egyet az ÉVE-frakcióból, egyet pedig a Fidesz–KDNP-ből – mondta Bizzer András, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. – Úgy gondoljuk, az öt bizottság élére három elnököt adhatna az ÉVE-frakció, kettőt pedig a Fidesz–KDNP, míg a bizottsági helyek – amennyiben kilenc fős bizottságok maradnak – aránya 5-4 lenne az ÉVE-frakció javára. Mindez azt jelentené, hogy minden fórumon az Éljen VárosuNk! Egyesület képviselői lennének többségben, ugyanakkor ez az általunk javasolt elosztás jobban tükrözné a tavalyi önkormányzati választások eredményét, amelyen közel azonos számú szavazatot kapott mindkét csoport.

Mikó-Baráth György