Mura-menti malacságok – hetedszer

Idén is nagy „malackodás” volt Murakeresztúron, ahol hetedik alkalommal rendezték meg az egyházközségi böllérfesztivált. A kora reggeltől késő éjszakáig tartó rendezvényre mintegy ezer érdeklődőt – horvátokat és magyarokat – vártak a Mura mindkét oldaláról.

A látványdisznóvágás idén sem hiányozhatott a programból. Ezt az egy állatot leszámítva azonban a többi malac már kora reggel elszenderült, hogy a főzőversenyen részt vevő családi és baráti társaságok minél előbb munkához láthassanak.


10 órakor az utolsó malac is elszenderült

A megmérettetésen két horvát és hat magyar csapat készítette a finomabbnál finomabb fogásokat.

– Nem is tudom minek nevezzük – malacburger vagy böllérburger? De az az egyik különlegességünk lesz. Készítünk pecsenyét, kolbászt, hurkát, tepertőt, tehát mindent, ami egy disznótoroshoz kell. Főzünk tárkonyos levest, mi nem káposztát választottunk, mert mindenki azt csinál, mi szerettünk volna valami mást. Egy jó húsos-tárkonyos levest. Úgy gondoljuk ez a kínálat mára megállja a helyét – mondta a Hegylakóktól Imre Géza és Veres Lázár.


A Hegylakóknál volt minden, ami egy jó disznótoroshoz kell

Aki akarta, finom borokkal koronázhatta meg a sertéshúsos ebédet, amelyhez a szakember elsősorban száraz borokat javasolt.

– Ezekhez az ételekhez akár fehér, akár vörös, akár rozé, de csakis száraz bort ajánlanék. Hacsak nem készítettek valahol édesebb süteményt, mondjuk hájast, mert ahhoz félszárazat javasolnék mindenképp – fogalmazott Vlasics Lajos borász.

Az egyházközségi böllérfesztivált hetedik alkalommal rendezte meg Murakeresztúr és Fityeház önkormányzata, valamint a helyi katolikus egyházközség.

– Annak idején, amikor elindítottuk, nem gondoltuk volna – de hittünk benne. Eleinte úgy voltunk vele, kicsi, de szép és a miénk. Mára naggyá formálódott, és nagyon örülünk, hogy az álmainkon is túl nőtt ez a mai rendezvény – nyilatkozta Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere.


A KUD Dubrava a horvát népi kultúrából adott ízelítőt

A rendezvény egyik fővédnöke Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő volt, aki köszönetet mondott a fesztivált támogató önkormányzatoknak, vállalkozóknak és szervezeteknek, valamint a résztvevőknek, akik őrzik a disznóvágás több száz éves tradícióját. Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke szintén a hagyományőrzést emelte ki. A jó hangulatról horvát és magyar fellépők sokasága gondoskodott, a rendezvénysátor késő éjszakáig zenétől volt hangos.