Na, de mi van akkor, ha tényleg nagyon kell...?!

Alighanem mindenki érzett már végtelennek pár röpke percet, ha egy nem várt helyszínen jött rá az érzés, hogy sürgősen könnyítenie kell magán. Ma már a fiataloknak és talán a kevésbé fiataloknak is a pláza vagy valamelyik bevásárlóközpont ugrik be, mint mentőöv, holott talán éppen az ilyen esetekre lennének hivatottak a közvécék.

A fővárosi rossz helyzeten felbuzdulva két és fél éve egy internetes blog készített – meglepő alapossággal – egy magyar közvécé-statisztikát. Az adatok szerint például Zalaegerszegen egy nyilvános vécé van, az egyik legpozitívabb példa pedig Kaposvár, ott öt helyszínen is ingyenesen könnyíthetünk magunkon. Ugyanez a felmérés Nagykanizsán két opciót említ, amelyek magánüzemeltetésben működnek, és minimális összegért vehetők igénybe.  

A szám 2020-ban is stimmel, a többi adat már kevésbé. Az Erzsébet téren, a kebabos mellett található az egyik közvécé, a másik azonban hosszú évek után – átmenetileg – megszűnt. A Felsőtemplom és a HSMK szomszédságában lévő, hivatalos nevén Holsten sörözőben volt még Kanizsán közvécé. Innen már talán mindenki számára világossá is válik, honnan kapta az eredetinél jóval ismertebb elnevezését a presszó... Információink szerint, amint újra kinyit a vendéglátóhely, úgy a közvécé is ismét várja vendégeit.


Fotó: Horváth Zoltán

A jelenlegi második opció a Csónakázó-tó nagyparkolójánál működik. A 2017-es felmérésből kimaradó közvécé egy hosszabb kihagyás után használható újra. A téli időszakban 10 darab ülőkés illemhely áll az arra járók szolgálatára, munkanapokon reggel 8-tól délután 4-ig, hétvégén pedig 9-től sötétedésig. Az üzemeltető – a Via Kanizsa – nyárra a jelenleg még lezárt férfi részleget is megnyitja, ott 5 piszoárba és 5 klasszikus vécébe könnyíthetnek majd az erősebb nem képviselői.

Az országos átlag szerint Kanizsa nem áll rosszul a két nyilvános illemhellyel, ráadásul a Csó-tónál ingyenesen vehetjük igénybe a szolgáltatást. Ugyanakkor sokaknak okozhat komoly fejtörést egy hirtelen jött hasmenés, ha az a néhány bevásárlóközpont valamelyest nem biztosítana megoldást…

Mikó-Baráth György