Népi iparművész házaspár alkotásaiból nyílt kiállítás a Rozgonyi-iskolában

facebook megosztás

Stiller Gábor és felesége már évtizedek óta őrzi a hagyományokat, Nagykanizsán és a tágabb régióban is jól ismerik őket és munkáikat. A házaspár első alkalommal mutatkozik be közösen az intézményben.

Viselhető, használható tárgyakat mutat be a rozgonyisoknak a két népi iparművész. Stiller Gábor elsősorban a spanyolozásnak nevezett díszítőtechnika megismertetésével szeretné elérni, hogy ne menjenek feledésbe a hagyományok. A rendkívül időigényes spanyolozás tulajdonképpen a spanyolviasz berakása a különböző tárgyakba. Az eljárás rejtelmeibe a diákokat is beavatta a népi iparművész. – Egy olyan díszítőtechnika, amelyet a pásztorok a 19. században Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon űztek. Ezzel díszítették személyes tárgyaikat, a tükrösöket, botokat, amelyeket a kocsmába is elvittek magukkal, mert ez tulajdonképpen az ő mesterségük címere volt – tette hozzá Stiller Gábor fafaragó népi iparművész.


A Stiller házaspár alkotásai egy hónapon át díszítik a Rozgonyi-iskola galériáját

A művész mézesbábokat és az ezek elkészítésére szolgáló faragott kiütőket is hozott az iskolásoknak. Célja, hogy a mai kor használati tárgyaiban is fellelhetőek legyenek a hagyományok. Stiller Gáborné mézes süteménnyel is kedveskedett a diákoknak. A viseletkészítő népi iparművész a különböző technikákkal készített használati tárgyaival ismertette meg a fiatalokat. Gyöngykötéssel készült alkalmi táskák, telefontartók és érmelegítők kaptak helyet a tárlókban. – Már vagyunk néhányan az országban, akik ezt célul tűzték ki, hogy minél többen megismerhessék ezt a technikát. Ha a családjuknak vagy ajándékba készítenek érmelegítőt, akkor már tettem valamit annak érdekében, hogy felhívjam a figyelmet erre a technikára. Emellett használati tárgy, mert eleink nem csináltak felesleges holmikat, csak ami használható volt – említette Stiller Gáborné viseletkészítő népi iparművész.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.