Páratlan cserhátis siker a PENdroidon

Hetedik alkalommal hirdette meg ifjú programozók számára a Pannon Egyetem nagykanizsai kampusza az országos alkalmazásfejlesztő versenyt, amelyre idén 17 csapat nevezett. A végső győztes Cseri-tech nevű formáció egyedülálló sikert ért el, hiszen nem volt még olyan gárda, amely kétszer is megnyerte volna a rangos megmérettetést.


Gábris Jácint készítette fel a győztes csapat tagjait, így Birkás Zoltánt és Tánczos Jánost is (Fotó: Horváth Zoltán)

A Cserháti-iskola a PENdroid egyik legtapasztaltabb indulójának számít, hiszen az oktatási intézmény eddig mindig képviseltette magát a versenyen, sőt legalább egy csapatuk minden esetben eljutott a többfordulós megmérettetés döntőjéig. A jelentkezők idén a víz, s a víz által nyerhető energia témájában két különböző, androidos alkalmazást készítettek a kvalifikációs szakaszban. Ezt követően alaposan meglepte a korábban már egy első és egy harmadik helyezést is begyűjtő Cseri-tech tagjait, hogy a döntőben az ellentmondások témakörében kellett programot fejleszteniük.

– Szeretjük ezt a versenyt, hiszen az iskolai keretek között nem nagyon tudjuk a tudásunkat, tapasztalatunkat, otthon szerzett képességeinket kamatoztatni. Erre a megmérettetésre az egész országból jönnek, ez egy nagyon jó, színvonalas kihívás. Minden évben érdekes a téma, így volt ez most is, de miután az első két forduló és a beadandó feladatok eléggé a vízre koncentráltak, azt hittük, a döntő is ebbe az irányba megy tovább – mondta Birkás Zoltán, a Cseri-tech tagja.

A cserhátis fiatalok gondosan felosztották, kinek mi a feladata a csapatban. Talán ez a szervezettség lehetett az egyik oka annak, hogy eggyel kevesebb emberrel is a verseny legjobbjai lettek.

–  A kiírás szerint egy csapatban alapvetően 4-en versenyezhetnek, ám mi csak hárman mentünk. Én és Jani voltunk a programozók, Kolos pedig az audiomérnök, ő készítette a játék zenéit, effektjeit, mi pedig a menüket, illetve a játék mechanizmusát – tette hozzá Birkás Zoltán.

Arról, hogy pontosan miről is szólt a győztes játék, s az miként jelenítette meg az ellentmondás témakörét, a Cseri-tech másik tagja, Kővári Kolos mesélt lapunknak.

– Háromféle logikai játékot készítettünk, melyek feladatait néhány másodperc alatt kellett a lehető legpontosabban megoldani. Az egyikben arra kértük a felhasználót, hogy egy apró figura bal kezére vagy jobb lábára kattintson. A másik feladatban szavak fordított verzióit kellett megtalálni, persze mindezt egyre gyorsabban. Az utolsó játékunk már egy kicsit bonyolultabb volt. Ott az volt a lényeg, hogy leraktunk négy pontot a négyszög négy sarkára, s közé meghúztuk az összes lehetséges vonalat, amit be lehet húzni szmájliként. Beleraktunk egy nyilat, ami azt jelölte, hogy melyik irányból nézzük a két pontot, tehát melyik a szmájli két szeme, s vagy szomorúnak, vagy boldognak kellett lennie.


Fotó: pendroid.uni-pen.hu

Az iskola vezetősége különösen büszke arra, hogy a verseny története alatt eddig minden alkalommal kvalifikálta magát legalább egy cserhátis csapat a döntőbe. A Cseri-tech tagjainak második győzelme pedig az intézmény távközlési ágazatán folyó oktatói munka sikerét is bizonyítja.

– Ez az ágazat – hangsúlyozta Gábris Jácint, a Cserháti-iskola pedagógusa, a diákok felkészítője – gyakorlatilag informatikára és elektronikára bontható, s tulajdonképpen a kettő vegyítésével jön létre a hírközlési technika és a távközlési részleg. Az informatika óra keretén belül ők tanulnak intenzíven programozást is, erre a versenyen is tudtak alapozni. Nyilván ezt az ismeretet ki kellett bővíteni, erre lehetőség van az iskola keretein belül, illetve saját felkészülés során. Alapvetően ők most androidalapú rendszerre készültek, de a tudásuk gyakorlatilag átültethető bármilyen operációs rendszerre, amely okoskészülékeken fut. Iskolánk mindig is lehetőséget biztosított a tehetségek gondozására, felkészítésére. De külön ki kell emelnem, hogy ezen a versenyen önmagában nem is elég az informatikai tudás, ide komplex képességek kellenek, egyaránt szükséges a logika és a szövegértés is. Nagyon fontos volt, hogy meg tudtuk tartani azt az együttműködést, összetartást, ami a srácokra már eddig is jellemző volt, s ez most is meghozta az eredményét. Nagyon sok közös munkába, projektbe került, hogy eljutottak idáig a diákok.

A 2020-as PENdroid második helyezettje a zalaegerszegi Céhessteg, a harmadik pedig a budapesti Verebély Osztag lett. Bár a jelenlegi felállásban utoljára indult a Cseri-tech, hiszen csak Tánczos János marad a következő tanévben is az iskolában, de a megfelelő utánpótlás kinevelésében a kétszeres aranyérmes fiatal programozók is segítik majd felkészítő tanárukat.

Mikó-Baráth György