Ptujban is elűzték a telet

facebook megosztás

A várost képviselő, kanizsai delegáció is részt vett a szlovéniai Ptuj városában múlt hétvégén rendezett karneválon. A küldöttség tagjai élményeiket, tapasztalataikat és az utazás célját is megosztották lapunkkal.

Vízkereszttől húshagyó keddig az önfeledt szórakozás kapja a főszerepet. A bálok, mulatságok, népünnepélyek alkalmával mindenütt méltó módon igyekeznek búcsút venni a téltől. Nincs ez másképp Szlovéniában sem, ahol az egyik legnépszerűbb farsangi fesztivál a Kurentovanje, azaz a kurentelés. A Dráva-menti települések utcáit a mohácsi busókhoz kísértetiesen hasonló kurentek járják, akik a hiedelem szerint a derekukra fűzött kolompokkal űzik el a hideg évszakot. Amelyik háznál megállnak, annak lakói egész évben szerencsésnek tudhatják magukat. Az események központi helyszíne a Nagykanizsától nagyjából kétórányi autóútra lévő Ptuj. A több mint egy hétig tartó programsorozaton a várost valósággal ellepik a mulatozni vágyók. Az UNESCO szellemi örökség listájára is felkerült karnevál ráadásul nemcsak a helyieket hozza lázba, hanem más országokból is érkeznek érdeklődők.

A farsangi fesztiválra immár sokadik alkalommal invitálták Nagykanizsa vezetőségét. Az ötfős delegáció örömmel tett eleget a meghívásnak.

– Nagy megtiszteltetésnek vettük, hogy részt vehettünk a karneválon, melynek immár hatvanadik alkalommal adott otthont Ptuj. Rengetegen voltak múlt vasárnap és szinte mindenki jelmezben volt – kezdte élménybeszámolóját a delegáció vezetője, Gábris Jácint, az ÉVE önkormányzati képviselője. – Rendkívül színes kavalkád tárult elénk, ugyanis a helyiek mellett a testvérvárosok képviselői is a nemzetükre jellemző maskarát öltöttek magukra. A felvonulásra különféle produkciókkal is készültek. Mi egy kicsit azonban kilógtunk a sorból, mert nem viseltünk jelmezt. Többen meg is kérdezték, hogy minek öltöztünk, amire csak azt feleltük, hogy képviselőnek – árulta el az oktatási, kulturális, ifjúsági és sport bizottság elnöke.

Gábris Jácint és Bodó László mellett Schauta Marcell is részt vett az utazáson. Az ÉVE önkormányzati képviselője szerint nagyon kedvesek és vendégszeretők voltak a házigazdák, a szervezés pedig külön dicséretet érdemel.

– Izgalmas volt látni, hogy egy Nagykanizsánál lényegesen kisebb város milyen kifogástalanul képes megrendezni és lebonyolítani egy nemzetközi eseményt. Úgy gondolom, kiváló példaként szolgálhat számunkra – hangsúlyozta a szociális, egészségügyi és környezetvédelmi bizottság elnöke.

A látogatás nemcsak kulturális célokat szolgált és a delegáció résztvevőinek egy rövid egyeztetésre is alkalmuk nyílt.

– A többi meghívotthoz képest több időt szánt ránk Nuška Gajšek polgármesterasszony, mi pedig nagyon örültünk ennek a megkülönböztetett figyelemnek – mondta Gábris Jácint. – Főként a közös jövőről értekeztünk, illetve olyan nemzetközi projektek is szóba kerültek, melyekbe mi is be tudnánk kapcsolódni. Nekem mindig is az volt a vesszőparipám, hogy ezek a nemzetközi kapcsolatok ne csak a protokolláris eseményekről szóljanak, hanem próbáljuk meg gazdasági értelemben is szorosabbra fűzni a viszonyt. Úgy néz ki, hogy pozitív a hozzáállásuk és hajlandóak velünk együttműködni.

Az ÉVE-frakció tagjainak jövőbeli tervei között szerepel, hogy sorra felkeresik Nagykanizsa jelenlegi testvérvárosait.


Fotók: Schauta Marcell

– Azt szeretnénk, ha az elkövetkező időben mind a horvát határmenti, mind a szlovén városokkal sokkal dinamikusabb kapcsolatot tudnánk kiépíteni. Nagyon örülnénk ezért, ha a későbbiekben a mi programjainkon is részt vennének – mondta Schauta Marcell, majd hozzátette: szeretnék a Ptujjal kialakított jelenlegi partneri viszonyt még szorosabbá fűzni. Az ezzel kapcsolatos javaslatot hamarosan a közgyűlés elé terjesztik.

Gábris Jácint szerint Nagykanizsának minden értelemben nyitnia kell külföldi partnerei felé. Az sem titkolt szándék, hogy a határon túl élő magyarlakta területeket is meglátogatják, hiszen ezeknek a kapcsolatoknak az erősítése sem elhanyagolható.

Nagy Éva

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.