Téglavörös és rózsaszín – bálozott a KOKSZ

Újabb replikákkal gyarapodott a Kanizsai Oldtimer Kerékpárosok Szövetségének gyűjteménye: a bringások egy 1879-es, Lawson-féle biztonsági kerékpárt és egy téglavörös színű gumikkal rendelkező velocipédet mutattak be a 6. alkalommal megrendezett farsangi bálon. A rendezvény egyúttal a Giro-várás jegyében is telt.

A hatéves KOKSZ-ot Balogh László polgármester is köszöntötte a közösség születésnapján. A torta rózsaszín volt, mivel a csapat már nagyon várja, hogy a Giro d’Italia Nagykanizsára érkezzen.

– 1909-ben, amikor a Girót először megrendezték, 15 kilós, direkt hajtású kerékpárokkal teljesítették a versenyt negyvenvalahányan. Ezeket a kerékpárokat gyűjtjük mi. Ez a KOKSZ. Ez a múlt, a történelem, ezeknek a vasai vannak meg nekünk, ezért nekünk kutyakötelességünk ezt a versenyt minden formájában támogatni – hangsúlyozta Dene Tibor elnök.


A rózsaszín tortából mindenkinek jutott egy-egy szelet

A KOKSZ idén is két régi-új kerékpárral gyarapodott. A biciklik különlegessége, hogy a gumik, a régi korokat megidézve, téglavörösek. Kalocsai készítőjük három éven át kísérletezett, hogy megtalálja a megfelelő árnyalatot.

– Kihívást jelentett a szín megtalálása. Elasztikus, lényegében ugyanolyan, mint a fekete gumi, csak amíg azt korommal színezik, itt ki kellett találni, mi az az anyag, amitől piros lesz, és ugyanúgy működik, mint a fekete – árulta el Rideg Krisztián, a KOKSZ technikai vezetője.


A téglavörös gumi régen megszokott látvány volt, ma igazi kuriózum

A farsangi bálban hajnalig tartott a mulatság. A tagok következő nagyszabású programja a polgári felvonulás és kavalkád lesz április végén, a város napján.