Tovább nőtt a VIA VIDEO népszerűsége

facebook megosztás

2019-ben országosan a bíróságok 6426 távmeghallgatást bonyolítottak le, amelyek során 5221 vádlottat, 232 polgári peres eljárási résztvevőt, 638 tanút, 40 szakértőt és 179 szabálysértési eljárás alá vont személyt hallgattak ki. 

2019-ben országos szinten teljessé vált a távmeghallgatási rendszer kiépítése: minden járásbíróságon, törvényszéken, ítélőtáblán és a Kúrián is van legalább egy olyan tárgyalóterem, amely VIA VIDEO rendszerrel felszerelt. 

A távmeghallgatási technológia használata számos előnnyel jár mind az ügyfelek, mind a bírósági szervezet számára, hiszen jelentős költség és idő takarítható meg. Alkalmas arra is, hogy a védettszemélyek, vagy a különleges bánásmódot igénylő sértettek (például fiatalkorúak) nyugodt körülmények között, a vádlottól távol tehessenek nyilatkozatot.  Ezen felül nagymértékben csökkenthető vele a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázat.

Vélhetően ez utóbbi két okra vezethető vissza, hogy a legtöbb távmeghallgatás a büntetőügyekben zajlik: 2019-ben büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartott személyeket összesen 4512 alkalommal hallgatták ki VIA VIDEO-n keresztül.

Tavaly közel 100 alkalommal került sor nemzetközi távmeghallgatásra, a legtöbb esetben Hollandia, Ausztria, Anglia, Románia, Szlovákia, és Szlovénia részvételével, hiszen a fejlesztés lehetőséget teremt arra is, hogy a tanúknak, a szakértőknek nem kell személyesen megjelenniük a tárgyalás helyszínén, mivel a bíróság egy másik városból vagy akár külföldről is meghallgathatja őket.

Zala megyében a 2018-ban kezdték kiépíteni a rendszert, s 2019-re minden zalai bíróság rendelkezik már távmeghallgatásra alkalmas tárgyalóteremmel. Tavaly 81 büntető és 23 polgári ügyben hallgatott meg a bíróság VIA VIDEO-n keresztül érintetteket, a legtávolabbi pont Eisenstadt volt. A tartományi bíróság egy, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben letartóztatásban lévő afgán állampolgárságú férfit hallgatott ki élő kapcsolással - tájékoztatta lapunkat dr. Vándor Virág a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője. 

A VIA VIDEO projektről részletesebben itt olvashat: https://birosag.hu/video-projekt

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.