Újabb foghíjtelek hasznosulhat?

facebook megosztás

Ismét napirenden van a Teleki és Kórház utca kereszteződésében lévő foghíjtelek parkolóként való hasznosítása. Ez a rövidtávú elképzelés, hosszútávon a terület esetleges értékesítése is szóba került.


A tervek szerint a jelenleg üresen álló területen parkolót alakítanának ki, melyet a Via Kanizsa üzemeltetne (Fotó: Gergely Szilárd)

Több mint tíz éve áll üresen a Teleki utcai körforgalom mellett található terület. A rossz állapotban lévő ingatlanok elbontását követően számtalanszor felvetődött, hogy a telken parkolót létesítsenek. Az igény ismét megfogalmazódott, a részletekről Horváth Jácint beszélt lapunknak. Az önkormányzati képviselő (Éljen VárosuNk!) elmondta, nem ez lenne a végső cél az építési telek hasznosítását illetően.

– Nagykanizsa egyik legértékesebb területéről van szó, mivel nagyon jó és forgalmas helyen fekszik, ezért hosszú távon mindenképp az értékesítés vagy valamilyen beruházás – akár ingatlan, akár kereskedelmi – lenne az optimális. Viszont amíg ez nem történik meg, addig úgy gondoltuk, miért ne használhatnák a városban élők – vetette fel a fejlesztési és költségvetési tanácsnok.

Az újabb parkolóhelyek kialakításával nemcsak a Kanizsára látogatókat, hanem a környéken élőket is segítenék, akik számára kedvezményessé vagy ingyenessé tennék a terület használatát.

– Nem szeretnénk bevonni a fizető zónába ezt az övezetet, ezért a parkolást tulajdonképpen kapus rendszerrel oldanánk meg. Az itt élők egy távirányító segítségével juthatnának be a parkolóba, akik pedig napközben szeretnék igénybe venni, azoknak a mostaninál jóval kedvezőbb összeget kellene fizetnie. Nem az a cél, hogy a lehető legnagyobb összeget szedjük be, hanem lehetőséget szeretnénk teremteni a parkolásra – mondta Horváth Jácint, majd hozzátette: elképzeléseik szerint a parkolót a Via Kanizsa üzemeltetné.

Az új, kavicsos parkolóhely kialakításával a Kanizsai Dorottya Kórházba érkezőknek is kedveznének. Az egészségügyi intézmény környékén ugyanis bizonyos időszakokban csak elvétve lehet üres helyet találni. A megkérdezettek elmondása szerint gyakran fél órába is telik, mire le tudnak parkolni személyautójukkal. Brünner Szilveszter, a kórház főigazgató-főorvosa rámutatott: mindezek ellenére Kanizsán sokkal jobbak a parkolási lehetőségek, mint más városok kórházainál.

– Azt gondolom, hogy az elmúlt években megvalósult út- és parkolórekonstrukció alapvetően azt támogatta, hogy a nagykanizsai kórháznál bárki kulturált körülmények között tudjon parkolni. Ez nagyon fontos kérdés, hiszen havi szinten 40-45 ezer járóbeteget és 1500-1700 fekvőbeteget látunk el. A kórház körül egyébként sehol sem kell fizetni, az intézmény területén pedig kedvezményes összegért lehet parkolni. A betegek és hozzátartozóik mellett az egészségügyi dolgozóknak is parkolóhelyet biztosítunk – fogalmazott Brünner Szilveszter. A főigazgató-főorvos örömét fejezte ki, hogy a város vezetése orvosolni szeretné a kórház körüli parkolási problémát.

– Vezető beosztású emberként és közgazdászként úgy vélem, hogy egy ehhez hasonló frekventált terület parkolóként való hasznosítása rendkívül komoly költségelemzést tesz szükségessé. Mi éri meg jobban a városnak? Hogyan lehetne ezt a területet jobban hasznosítani? Az a véleményem, hogy a kórház körüli utcákban nem olyan kritikus a parkolási helyzet, s talán a zöld terület kárára, alacsony költségvetésből kialakított parkolók sokkal kedvezőbbek lennének mindenki számára. Az is alternatívát jelenthet, ha a fizetős utcákban reggel 7-től 10 óráig kedvezményesen vagy parkolási díj nélkül lehetne parkolni – fogalmazott Brünner Szilveszter.

A terület hasznosításával kapcsolatban Bizzer András önkormányzati képviselő, frakcióvezető (Fidesz-KDNP) közleményben nyilatkozott lapunknak: „Ezen a területen csak ideiglenes jelleggel tudok parkolókat elképzelni. A kórház körüli parkolási gondokat hosszútávon inkább a közelebbi utcák vagy terek további fejlesztésével kellene megoldani. Erre adódna is lehetőség, hiszen az új uszoda fejlesztése kapcsán – ami a Modern Városok Program része – a kórház közelében is új parkolók lennének kialakítva. Persze, ehhez az is kell, hogy a jelenlegi közgyűlési többség pozitívan és támogatóan álljon a nagykanizsai sportfejlesztéshez.”

Balogh László szerint örvendetes, hogy egyre több foghíjtelek épül be a városban. Nagykanizsa polgármestere nyilatkozatában azonban arra is kitért, hogy jobban hisz a terület értékesítésében és egyéb vállalkozói, befektetői beruházásban.

A szándék tehát megvan a terület rövid- és hosszútávú hasznosítására, a megvalósításhoz viszont számos engedély szükséges. A közlekedési hatósággal történt egyeztetéseket követően pedig döntés is születhet a parkolóhely kialakításával kapcsolatban.

Nagy Éva

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.