A vállalkozások 62 százaléka foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót

facebook megosztás

A vállalkozások 62 százaléka foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) az MTI-vel.    

A kamara kutatóintézete, a GVI 2268 hazai vállalkozást kérdezett meg a 2019 októberi féléves konjunktúrafelvétele során arról, hogy foglalkoztatnak-e megváltozott munkaképességű személyt.    

A felmérés szerint a legnagyobb arányban, az 50-249 fős, a több mint 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok alkalmaztak megváltozott munkaképességő dolgozót.     

A gazdasági ágazatokat tekintve pedig elsősorban a feldolgozóipari cégekre jellemző a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása is.    

A megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató cégek leginkább a rehabilitációs hozzájárulás elkerülését, a társadalmi felelősségvállalást nevezték meg fontos motivációs tényezőnek.     

A megváltozott munkaképességű munkavállalót nem foglalkoztató vállalatok legnagyobb arányban a szakmai segítségre és a megfelelő munkakörülmények kialakítására adott állami támogatást jelölték meg hatékony ösztönzőnek a rehabilitációs foglalkoztatás érdekében - tájékoztatott az MKIK GVI.    

A szociális hozzájárulási adó (szocho) kedvezményt megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása miatt érvényesítő cégek 21 százaléka 10-24 fős, 46 százaléka 25-49 fős, 67 százaléka 50-249 fős, 71 százaléka pedig 250 fő feletti vállalkozás.     

A gazdasági ágazatokat tekintve ezen vállalkozások 63 százaléka a feldolgozóipar, 62 százaléka az egyéb szolgáltatások, 52 százaléka a kereskedelem, 43 százaléka pedig az építőipar területén működik.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.