Akárhol feltűnhet – Zalában is van fertőzött

Számos korlátozó, veszélyhelyzeti intézkedés határozza meg mindennapjainkat. Az országos és helyi rendelkezések célja a koronavírus terjedésének lassítása, a súlyos esetek megakadályozása, a leginkább veszélyeztetett idős korosztály megóvása. A járvány második szakaszába léptünk, amikor már bárhol jelen lehet a vírus.


Fotó: Gergely Szilárd

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy már a csoportos megbetegedések fázisához érkezett a járvány Magyarországon is. Ez azt jelenti, hogy az egyedi fertőzések mellett megkezdődött a koronavírus közösségi terjedése. Az elkövetkező időszakban tehát már nem lehet pontosan megállapítani, hogy ki kitől és hol kapta a fertőzést – tájékoztatta a közvéleményt a szakember, majd hozzátette: a járvány terjedésének csökkentése miatt ezután még fontosabb a különböző óvintézkedések megtartása.

Az Operatív Törzs csütörtök délelőtti adatai alapján 73 fertőzött személyt regisztráltak hazánkban. Koronavírusos megbetegedést Zala megyében is bejegyeztek, lapzártánkig hivatalosan egy fertőzöttről lehet tudni Zalaszentgrót térségéből. A járvány terjedésével a veszélyhelyzeti intézkedések is sokasodtak és fokozódtak. Az egyik meghatározó változás, hogy az iskolai tanítást felváltotta a digitális oktatás. Nagykanizsán ez 13 intézményben 4493 tanulót és családjukat érinti. Hétfőtől a diákok otthonról, különböző eszközökön: számítógépen, tableten, vagy okostelefonon keresztül tartják a kapcsolatot tanáraikkal. A tananyagot a korosztályhoz mérten különböző módon kapják a tanulók, a tanulófelület ezért eltérő. Az intézményekben az Oktatási Hivatal ajánlásait követik, valamint természetesen támaszkodnak a már eddig is működő KRÉTA rendszerre – tájékoztatta lapunkat a Nagykanizsai Tankerületi Központ. Az intézményekben módszertani ajánlásokat adtak a pedagógusoknak, munkacsoportokat alakítottak ki a minél gyorsabb és hatékonyabb digitális oktatás elindításáért. A családokat igény esetén okoseszközökkel segítik, valamint indokolt esetben kiscsoportos gyermekfelügyeletet is biztosítanak. A tankerület tapasztalatai alapján az átállás zökkenőmentes volt, bár folyamatos a fejlődés, az új ötletek, módszerek beépítése a digitális oktatásba.

A tanulói képzések mellett a különböző szolgáltatókra, vállalkozásokra központi vagy helyi, céges döntés értelmében korlátozásokat vezettek be. A jelenleg is működő hivatalok, vállalatok az ügyfeleket online ügyintézésre kérik, az élelmiszerboltok egy részében pedig a vásárlásokra már mennyiségi korlátozásokat vezettek be a lakossági ellátás kiegyensúlyozottságát szem előtt tartva.


Illusztráció: Pixabay

Az országos veszélyhelyzeti intézkedések mellett Nagykanizsán is számos helyi rendelkezést hoztak, amelyek a lakosság egészségének megóvását, a vírus terjedésének megakadályozását segítik. Az egyik ilyen fontos intézkedés a védőmaszkok gyártása. A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. első körben 10 ezer darab maszkot készít. Igaz ezek nem rendelkeznek speciális szűrővel, de kétrétegű orvosi szövetből gyártják a 90 Celsius fokon mosható és fertőtleníthető védőmaszkokat.

A vírus nemcsak az emberi szervezetet, hanem egyre inkább a gazdaságot is megbetegíti. A kormány ezért szerdán különböző gazdasági és munkahelyvédelmi intézkedésekről döntött. Ezek között szerepel, hogy az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét. A súlyos gondokkal küzdő szektorokban – turizmus, vendéglátás, személyszállítás - pedig június 30-ig egyebek mellett elengedik a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét. Maximalizálták a csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, valamint döntöttek a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről.

A március 4-e óta Magyarországot is sújtó járvány terjedését leginkább a felelős lakossági magatartással lehet lassítani. A szakemberek ezért továbbra is azt tanácsolják, aki megteheti, maradjon otthon, minél kevesebb emberrel találkozzon, alaposan és gyakran mosson kezet.

A koronavírussal megfertőződött betegek száma világszerte közelít a 220 ezerhez, a járvány eddig mintegy 9 ezer életet követelt.

Vuk Anita