„… balsorsban menedék.”

facebook megosztás

Karanténest, karanténkoncert, karanténfesztivál – olyan szavak, amelyek a járványveszély árnyékában és a #maradjotthon szlogen jegyében születtek, mára pedig szinte észrevétlenül beolvadtak a köznyelvbe. Ugyan a színházak, a koncerttermek, a rendezvényközpontok és a múzeumok ideiglenesen bezártak – nemcsak itthon, hanem gyakorlatilag világszerte –, a minőségi programokról, a kulturált kikapcsolódásról még sem kell lemondanunk.


Fotó: Gergely Szilárd

Alig hirdették ki az országos veszélyhelyzetet, a közművelődési és a közgyűjteményi intézmények csaknem egyszerre tárták az online közönség elé digitális gyűjteményük minden kincsét. Így a feje tetejére állt hétköznapokon sem kell lemondanunk a mindennapi kulturális betevőről. Az Arcanumon régi magyar újságokba és folyóiratokba lapozhatunk bele, a Nemzeti Filmintézet archívuma segít eldönteni, hogy este mit nézzen a család, a párizsi Louvre és a New York-i Metropolitan gyűjteménye pedig karnyújtásnyira került a virtuális térben.

Ezekben a napokban érdemes böngészni a Kanizsai Kulturális Központ Facebook-oldalát is. Bár a nagykanizsai Tavaszi Művészeti Fesztivál a járványveszély miatt elmaradt, az intézménycsalád sajátos módon mégis megünnepli azt.

– Naponta osztunk meg olyan tartalmakat, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a rendezvénysorozat programjaihoz – magyarázza Kovácsné Mikola Mária. – A fesztivál nyitónapján a Zalagyöngye Táncegyüttes lett volna a vendégünk, ezért aznap a jubileumi fellépésükről készített videót tettük közzé. Amikor pedig a Kanizsai Kamarazenei Műhely előadása lett volna, a repertoárról választottunk egy művet, így idézve meg a koncert hangulatát.


Kovácsné Mikola Mária (Fotó: Kanizsa/archív)

A KKK oldalán azoknak a művészeti csoportoknak a karanténposztjai is megjelennek, amelyekkel korábban személyesen is találkozhatott a kanizsai közönség. Így az ajánlatok közt szerepel sok más mellett a Magyar Állami Operaház hétvégenként jelentkező, tizenegy részes sorozata, a Budapesti Fesztiválzenekar, amely esténként 19 óra 45 perctől ad online koncerteket, valamint a Veres 1 Színház. A társulat művészei – így Balázs Andrea, Kálid Artúr, Pál Tamás és még sokan mások estéről estére nyújtanak egyedülálló színházi élményt.

– Sokszor szidjuk az internetet, amiért valósággal rabul ejti az embereket, különösen a fiatalokat, most azonban mégis az előnyeit kell hangsúlyoznunk – véli a KKK igazgatója. – Az emberek bezárkóztak az otthonaikba, a világ mégis kitárult előttük. Páratlan, mennyi művész és könnyűzenei előadó megmozdult csak azért, hogy visszaadjon valamit a közönségének abból a szeretetből, amit eddig kapott. S mindez azért fontos, mert – Arisztotelész szavaival élve – „a műveltség jó sorsban ékesség, balsorsban menedék”.

A Thúry György Múzeum a közösségi oldalán az intézmény egyik legújabb szolgáltatását ajánlja. Egy pályázatnak köszönhetően elkészült a múzeum digitális gyűjteménye, amely a gyujtemeny.tgym.hu oldalon elérhető, és többek között a néprajzi gyűjteményből ad ízelítőt. A helytörténeti blokk kifejezetten az 1958 és 1982 közötti Nagykanizsát mutatja be archív felvételeken. Az oldalon már így is több száz fényképen elevenedik meg a város múltja, de ez a szám tovább gyarapodik majd a jövőben.


Száraz Csilla (Fotó: Kanizsa/archív)

– Nagyon büszkék vagyunk a képeslapjainkra is, hiszen az 1443 darabból álló gyűjteményünk lapjai országos ismertségre tartanak számot – mutat rá Száraz Csilla igazgató. – A digitalizálás első szakaszában nem kifejezetten a nagykanizsaiakat szkenneltük, hanem a más településekhez vagy meghatározó történelmi eseményekhez kapcsolódó képeslapokat. Ez utóbbiak közül mindenképpen említésre méltóak a trianoni, valamint az irredenta lapok, amelyekből – ha elmúlik a veszélyhelyzet – egy tudományos konferenciához kapcsolódó minikiállítást is szeretnénk rendezni a diktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából.

Az oldalon böngészők a múzeumpedagógiába is betekintést nyerhetnek: ezen az aloldalon elsősorban óravázlatokat lehet találni, de azok is kielégíthetik a kíváncsiságukat, akiket érdekel ez a szakma. Akik pedig a történelemben barangolnának, azoknak a Magyar Nemzeti Múzeum folyamatosan frissülő online oktatási segédletét, a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum oldalát ajánlja a kanizsai múzeum igazgatója.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.