Edzés otthon

2020. márc. 27.

A nassolás visszafogása és az onlájn edzések is segíthetnek a plusz kilók felszedésének elkerülésében – állítják a szakemberek. Ráadásul a rendszeres testmozgás fontos az egészség megőrzése érdekében (nem a koronavírus ellen) és unaloműzésre is jó. Több kanizsai fitneszterem edzői gárdája is a közösségi oldalakon élőben közvetített tréningekkel próbálja mozgásban tartani az érdeklődőket. A legtöbb labdajátékot űző fiatal pedig – egyebek mellett – otthon elvégezhető, egyéni edzéstervek segítségével készül a visszatérésre.

Bár a veszélyhelyzet kihirdetésekor nem volt kötelező, de a megelőzés és az egészségvédelem okán múlt hét péntekig már minden kanizsai terem bezárt. Az első a kiskanizsai sport- és szabadidőközpont volt, ahol azonban hétfőtől online folytatódott a munka. A plusz kilók elleni harc a jelen helyzetben sem reménytelen, de a szakértők szerint az eddigieknél jobban ajánlott odafigyelni a megfelelő étkezésre.

– Az anyagcserénk lelassul, kevesebb lesz az energiafelhasználás, s így sokkal könnyebben raktározunk, s akár felesleget is könnyebben szedünk fel. Mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy ne együnk túl nagy mennyiséget. Próbáljunk itt is egy napirendet betartani, tehát ne együnk óránként, kevesebbet rágcsáljunk – fogalmazott Molnár Zsófia csoportos edző.

Nincsenek könnyű helyzetben a csapatsportágak képviselői sem. A jelenlegi helyzetben az FC Nagykanizsa fiataljainak is a az otthoni felkészülés maradt, ezt azonban profi edzéstervekkel segítik a klub edzői. – Napirendi ajánlások, különböző mobilizációs, erősítő, stabilizációs, illetve a kondicionális képességet fejlesztő gyakorlatokat mutatunk a gyerekeknek. S ezt specializáltuk egyébként a versenyző korosztályra, a 12 év fölötti korosztályainkra. S meg kell említeni azt, hogy az utánpótlásedzőim közül Király Laciék nagyon komoly videós szakmai anyagot állítottak össze a kiskorosztályok számára – mondta Bene Gábor utánpótlásért felelős szakmai igazgató.

A két szakembertől további tanácsokat és részleteket tudhatnak meg a Kanizsa Televízió péntek esti sportmagazinjából, amelyben lesz egy interjú a kanizsai vízilabdacsapat ügyvezetőjével is.