Fenntarthatósági kompetencia központot hoz létre a Pannon Egyetem és a MOL

facebook megosztás

A Pannon Egyetem és konzorciumi parnerei, köztük a MOL, 4,775 milliárd forintos támogatást nyertek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól, amelynek keretén belül a következő három évben létrehozzák a „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatóság” kompetencia központot Veszprémben és Nagykanizsán. Az erről szóló szerződést a napokban írták alá az együttműködő partnerek.

A létrejövő fenntarthatósági kompetencia központ legfőbb célja a magas szintű kutatás-fejlesztési infrastruktúra és tudásbázis kiépítése, valamint egy versenyképes K+F+I fejlesztőgárda felállítása. A fenntarthatósági kompetencia központ kiépítése idén márciusban indul és várhatóan 2023 februárjában fejeződik be Veszprémben és Nagykanizsán.

Együttműködésünkkel egy olyan körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ jön létre a Pannon Egyetemen, mellyel reményeink szerint hamarosan már nemcsak a hazai fejlesztések élén járunk, hanem az innovációs fejlesztések nemzetközi térképén is meghatározóak leszünk. A stratégiai partnerségünkkel példaértékű összefogás indul útjára, és még számos ehhez hasonló, jövőbe mutató elképzelések megvalósításán dolgozunk együtt az egyetemmel és a jövő fiatal tehetségeivel” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

A kompetencia központ jól illeszkedik a MOL 2030 stratégiájába, melynek egyik kiemelt célja a fenntarthatóság, illetve tovább erősíti az egyetemi együttműködést is. A projekt megvalósításával a környezetvédelem, a fenntarthatóság, a nyersanyag- és ásványkincsekkel való felelős gazdálkodás területein az ország vezető kutató-fejlesztő erejévé válhat a konzorcium.

A pályázaton elnyert 4,775 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatás a fenntarthatósági fejlesztéseket támogatja öt fő téma mentén: víztechnológiák, hulladék- és műanyag-újrahasznosítás, fenntartható energiatermelés, valamint a jövő városainak fejlesztése és a turizmus környezettel összhangban megvalósuló alakítása. A megvalósításban a Pannon Egyetem együttműködő partnerei a MOL Nyrt., a Hidrofilt Kft., a Netta Pannónia Kft., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft.

- - -

A MOL Magyarországról

A MOL Magyarország a MOL-csoport tagja, hazánk és a régió gazdaságának meghatározó szereplője, tevékenysége az ellátási lánc összes elemére kiterjed. A vállalat és jogelődje közel 80 éve végez szénhidrogén-kutatást és -kitermelést Magyarországon. Százhalombattai finomítója évente 1,2 millió tonna benzint és 3,5 millió tonna gázolajat gyárt. Mintegy 450 MOL benzinkút üzemel az országban. A MOL Magyarország jelen van a műanyag-feldolgozó iparágban is. A tiszaújvárosi MOL Petrolkémia több mint négy évtizede állít elő versenyképes minőségű alapanyagokat és vezető helyet foglal el a régió petrolkémiai iparában. A MOL-csoporton belül a MOL Magyarország felelős a csoport romániai, szlovéniai és szerbiai működéséért is.

Forrás és fotó: MOL Magyarország Kommunikáció

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.