Földrengés volt Zágrábban, Nagykanizsán is érzékelték (Frissítve!)

Földrengés volt Zágrábban vasárnap reggel; a rengést Magyarország több településén, többek között Nagykanizsán is érzékelték.


Fotók:jutarnji.hr

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium vasárnap reggel az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint reggel 6 óra 24 perckor a Richter-féle skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben.


5,6 erősségű földrengés. Érintett országok: Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Magyarország, Szlovénia és Ausztria. 9 kilométerre innen: Zágráb, Horvátország 6:24

Hozzátették: a földrengést a lakosság Magyarországon is érzékelte.    

Nem sokkal később azt közölték: 22-én 7 óra 1 perckor újabb földrengés keletkezett Zágráb térségében, melynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán.    

Az utórengést is érzékelték Magyarországon - írták.

MTI

A nyelvet beszélők a jutarnji.hr hírportálon követhetik élőben a Zágrábban történteket»

Zalában is érezhető volt a horvátországi földrengés

Zala megyében is érezhető volt a vasárnap hajnalban Horvátországban, Zágráb közelében történt 5,6-es amplitúdójú földrengés, az első információ szerint a fölmozgás Muraszemenyén okozott kisebb kárt - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére.    

Kalamár Norbert elmondta: a hajnali rengés miatt Muraszemenyén megrepedt egy ház fala, de tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. Az első órákban további bejelentések nem érkeztek - tette hozzá.    

A rengés epicentrumától alig száz kilométerre lévő Nagykanizsa polgármestere, Balogh László sokakkal együtt maga is érzékelte a 6 óra 24 perckor történt rengést, majd a 7 óra utáni utórengést.    

Mint az MTI-nek elmondta: a közösségi oldalakon is gyorsan terjedt a hír, de a katasztrófavédelem helyi vezetőjével történt egyeztetése után azt az információt kapta, hogy nincsenek jelzések károkról, az áramszolgáltatásban sem volt fennakadás.    

A Zalai Hírlap online kiadása arról számolt be, hogy a megye egész területén, de Somogy és Vas megyében is nagyon sokan érzékelték a rengést, de károkról nem kaptak beszámolót. Sokan az ágyak remegésére, tárgyak, bútorok mozgására ébredtek.    

Horvátországi olvasói jelzések alapján Zágrábban komoly károkat okozott a rengés, például autókat törtek össze a házakról ledőlő faldarabok.

MTI

Többen megsérültek egy földrengésben Zágrábban

Földrengés volt Zágrábban vasárnap reggel, többen megsérültek, megrongálódott a város jelképének számító katedrális; a rengést Magyarországon is érzékelték.    

A zágrábi sajtó jelentése szerint a horvát fővárosban mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram, több épület homlokzata is megsérült, a zágrábi katedrális egyik 108 méteres tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben. Jelentős károk keletkeztek a horvát parlament épületén is.     

Vannak sérültek - közölte a zágrábi mentőszolgálat illetékese a Jutarnji List című napilappal, hozzátette azonban, hogy a legtöbben csak könnyebb sérüléseket szenvedtek. Egy gyerekre egy épület tetejének része esett rá, de az ő állapota is stabil. Később egy összedőlt épületből egy 15 éves gyerekeket kellett kimenteni, akinek jelenleg válságos az állapota.     

Többen a lakásukban rekedtek, Zoran Milanovic államfőt evakuálni kellett.    

Milan Bandic, Zágráb polgármester arra kértek az embereket, hogy akik vasbeton szerkezetű házakban élnek, térjenek vissza otthonaikba, azon épületek lakói számára, amelyek nem biztonságosak, megfelelő ellátást biztosítanak. A vöröskereszt sátrakat állított fel Zágráb egyik belvárosi terén, ahol meleg ételt kínálnak a rászorulóknak.    

A tűzoltóknak a katonaság is segít a károk elhárításában. Andrej Plenkovic horvát kormányfő a károk mielőbbi felmérését és helyreállítását rendelte el. A miniszterelnök néhány miniszterrel maga is körbejárta a súlyosabban érintett területeket.     

A belügyminisztérium még reggel azt kérte az emberektől, hogy menjenek az utcára, viszont igyekezzenek betartani a szükséges távolságot egymástól, hogy a koronavírus-fertőzéseket megelőzzék.    

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint vasárnap reggel 6 óra 24 perckor a Richter-skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben. Nem sokkal később, 7 óra 1 perckor újabb földrengés volt Zágráb térségében, amelynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-skálán. Tíz óráig még öt kisebb erősségű földrengést lehetett észlelni. A földrengést és az utórengést is érzékelték Magyarországon.    

Horvátországban az egyik legsúlyosabb, 7,6-os erősségű földrengés 350 éve, 1667. április 6-án volt Dubrovnikban, és majdnem az egész várost elpusztította. A lakosság fele, mintegy 3000 ember vesztette életétét. Egy 6,3-as erősségű földrengés 1880-ban Zágrábot is érintette. Az ezt követő egy évben 185 utórengést jegyeztek fel a fővárosban, a lakosság egy része Bécsbe, Grazba, Mariborba, Celjére, Ljubljanába és Triesztbe települt át.

MTI

Horvátországi földrengés - Helyszíni beszámoló Zágrábból

A zalai származású Mónika Ergotić évek óta Zágrábban él, telefon keresztül osztotta meg velünk tapasztalatait, a ma kora reggeli földrengés kapcsán.

– Nálunk nincsen pánik, nincsen hisztéria, mi egy olyan városrészben lakunk, ahol új építésű házak vannak. Esetleg fák dőltek ki, ágak szakadtak le. Az internetet bejáró képeket mi is csak az online felületen láttuk. Vakolat nem omlott, kémény nem dőlt le. Viszont a rengés után sokan kint maradtak az utcán, mert a hírekben azt lehetett hallani, lesz még rengés. Annyit elmondanék, a mi lakótömbünk valóban fiatal, talán négy éve adhatták át. Mi a negyedik emeleten lakunk, képek estek le a falról, illetve a porcelánok a polcról, ezek törtek össze, de komolyabb kár nem történt. A hatodikon lakók mondták, náluk megrepedt a fal – mondta el Mónika Ergotić.

A fiatal anyuka ébren volt a rengés idején, a család éppen a reggelihez készülődött, nem sokkal fél 7 előtt.

– Egyszer csak egy hatalmas pukkanást hallottunk. Nekem először az volt a fejemben, hogy bomba? Fogalmam sem volt mi történt. Felkaptuk a gyerekeket a férjemmel, ő tartott minket, mert olyan érzés volt, hogy azonnal a földre esünk. A falak – én még ilyet nem láttam – szinte hintáztak. Huh, még mindig remeg a kezem. A TV is majdnem ledőlt a polcról. Úgy érzetem, nagyon sokáig tartott, meg sem tudtunk szólalni. Mikor elmúlt a rengés, az első gondolatunk az volt, hogy ki kell mennünk az épületből. A férjem amúgy is nagyon praktikus, de a korona vírus miatt pláne, össze vannak készítve a papírjaink, nekünk és a gyerekeknek legalább egy napra étel. Gyorsan mindent egy nagy nejlonzsákba szórtunk, fel sem öltöztünk, csak kint az utcán. Olyan érzés volt, mintha egy katasztrófafilmben lenne az ember – fogalmazott Mónika Ergotić.

A témával bővebben a Kanizsa Televízió hétfői Híradójában foglalkozunk.