GasztroKanizsa: Mézes pudingkocka és mézes puszedli – a család kedvencei

facebook megosztás

A nagyrécsei Jandó Róbertné Magdival és lányával Rebekával gyakran lehet találkozni a vásárcsarnokban. Standjuknál a méhészetükből származó termékek széles palettájáról minden évszakban lehet válogatni. Magdi, második generációs méhészként saját mézüket használja sütéshez, főzéshez. Fontos számára a családja egészsége, ezért az immunrendszerük erősítése érdekében minden nap fogyasztanak mézet. Természetes antibiotikumként ugyanezt tanácsolja mindenkinek. Négygyermekes családanyaként mindig igyekszik valami finomságot tenni az asztalra, ezúttal két mézes sütemény receptjét osztja meg olvasóinkkal.


Jandó Róbertné a saját mézüket használja sütéshez, főzéshez (Fotó: Kanizsa)

– Négygyermekes családanyaként mindig igyekszem valami finomságot odatenni az asztalra. A hétvégén a családom egyik kedvencét, a pudingkockát készítettük el a lányommal. A mézes tésztákhoz vegyes virágmézet használunk – tette hozzá.

A tészta hozzávalói (30x35 cm tepsihez):

50 dkg liszt, 14 dkg porcukor, 14 dkg margarin, 3 db tojás, 6 dkg virágméz, 1,5 dkg szódabikarbóna.

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, 3 részre osztjuk és lisztezett tepsiben vagy tepsi hátán 180 fokon megsütjük. Figyeljünk rá, mert gyorsan megsül.

A krém hozzávalói:

8 dl tej, 8 evőkanál liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1,5 evőkanál kakaópor, citromlé, a tészta bevonásához csoki.

Elkészítése:

A tejet a liszttel sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A margarint porcukorral simára keverjük, majd a kihűlt besamellhez öntjük, és ezt is jól összekeverjük. Ezután a krémünket kettévesszük, az egyikbe a kakaóport, a másikhoz citromlevet keverünk. Ezeket a krémeket betöltjük a lapok közé. A tetejét be lehet vonni csokimázzal, de a Jandó család csoki nélkül szereti.

A család másik nagy kedvence a mézes puszedli. S hogy igazán finom legyen ez a sütemény, ahhoz néhány tippel szolgált Magdi. Véleménye szerint a vaj, a sok tojás és a finom méz teszi élvezetessé a puszedlit.

Hozzávalók:

1 kg liszt, 6 db tojás, a liszt súlyának egyötöde, azaz 20 dkg méz, mézeskalács fűszerkeverék, 20 dkg vaj, 1 púpos teáskanál szódapor. A hozzávalókat összekeverjük a fűszerekkel, a langyosra megolvasztott mézzel és vajjal. Golyókat formálunk belőle és 175 fokos sütőben 15 percig sütjük. Nem szabad túlsütni, mert a méz megég, és kemény, kesernyés lesz az íze. Még melegen tojásfehérjés-porcukros mázban megforgatjuk. Az igazán jó mézes puszedli kihűlve is puha marad. Ha mégis keményre sikerül a tésztánk, rakjuk dobozba és tegyünk bele egy fél almát. Így hamarosan visszapuhul.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.