Giro d’Italia – a koronavírus árnyékában

facebook megosztás

A februári soron kívüli közgyűlés egyik fontos, tárgyalásra váró napirendje a Giro d’Italia 2020 nagykanizsai befutójával kapcsolatos kérdés volt. A képviselők elfogadták a javaslatot, amely szerint a város együttműködési megállapodást köt a nemzetközi országúti kerékpáros körverseny helyi szervezési munkáiról a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Kft.-vel, és megszavazták a befutóra szánt 50 millió forintos támogatást is.


Fotó: a Giro d'Italia engedélyével

A Giro d’Italia a világ második legrangosabb kerékpáros körversenye, amelyet 1909 óta rendeznek meg évente. A három hétig tartó esemény alapvetően Olaszországban zajlik, de néhány alkalommal más országokat is érint. A javaslat szavazása előtt a képviselők körében felmerült a kérdés: befolyásolhatja-e a koronavírus elterjedése a verseny megrendezését.

Készen állunk minden lehetőségre

Az idei verseny első három szakaszát Magyarországon rendezik. A harmadik, Székesfehérvárról induló etap befutója május 11-én Nagykanizsán lesz – emlékeztetett Balogh László.

– Ez az esemény óriási turisztikai és szakmai jelentőséggel bír városunk számára – jegyezte meg a polgármester. – A versenyt a világ több mint 200 országában 800 millió ember kíséri majd figyelemmel, és a kanizsai befutó megtekintésére akár 30 ezer vendég is érkezhet városunkba. A mezőny a 7-es számú főút Kemping utca - Vár utca - Király utca - Fő út nyomvonalon érkezik az Eötvös tér közelébe, s fut be a Fő út 17. és 19. között kijelölt célba. A verseny magyar főszervezője a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Kft., de az önkormányzatunkra is jelentős feladatok hárulnak. Az elmúlt közgyűlésen elfogadtuk az NSÜ és a városunk közötti együttműködési megállapodást, és tájékoztatást adtunk a részletes feladatokat tartalmazó aktuális úgynevezett „Intézkedési Tervről”. A Giro-val kapcsolatos kommunikációs csatornák hamarosan teljesen elkészülnek, és nyilvánosságra hozzuk a szükséges információkat tartalmazó szemléletes térképeket, leírásokat. Az útlezárásokról, parkolási tilalmakról, illetve a lehetséges parkolóhelyekről időben adunk majd tájékoztatást. Kanizsa város lakosságától türelmet kérünk, legyünk mindannyian házigazdák, ezen nagyszerű közösségi élmény részesei és élvezői! Továbbra is köszönettel várjuk a városlakók „rózsaszín” ötleteit, és az önkéntesek jelentkezését. Érezzük, rendkívüli nagy a lakossági várakozás, ezért minden rendelkezésre álló módon muszáj felkészülnünk. Szeretnénk elérni a minél pozitívabb lakossági hangulatot – hangsúlyozta a polgármester, aki képviselői felvetésre reagálva elmondta: a koronavírus terjedése miatt a város egyelőre nem számít a Giro elmaradására, de Kanizsa készen áll minden lehetőségre. – Remélem, ez legfeljebb azt jelenti legrosszabb esetben, hogy jövőre lesz a nagy esemény. Így akkor még jobban fel tudunk készülni…!

Ebben a pillanatban azt mondom, kockázatos megrendezni a versenyt

Schauta Marcell önkormányzati képviselő (ÉVE), a szociális, egészségügyi és környezetvédelmi bizottság elnöke a napirend tárgyalása során kifejezte aggodalmát a koronavírus terjedése miatt.

– Az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy Európába is behurcolták, s mivel az európai népesség nem találkozott ezzel a vírussal, nincs a kezünkben megfelelő ellenanyag, így nagyon gyorsan, szinte robbanásszerűen tud terjedni. A szakemberek szerint ragályos vírusról van szó, és minél több a fertőzött, annál nehezebb igazgatási eszközökkel kordában tartani. Ahhoz, hogy a járvány megszűnjön, vagy nem szabad behurcolni a vírust, vagy időben meg kell fogni, hogy a népességgel ne találkozzon. Át kell vészelni, vagy be kell oltani a népesség azon részét, akik fogékonyak rá. Jelenleg azonban nem áll rendelkezésre vakcina, és belátható időn belül nem is lesz – jegyezte meg a bizottsági elnök, aki szerint – igaz még senki nem mondta ki - a hüllőktől származó vírussal a denevérek által fertőződött be az ember. Úgy tűnik, egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy meg lehet akadályozni a terjedését. Különösen annak tükrében, hogy Európában egyre több helyen okoz járványokat, és egyre nehezebb hatósági eszközökkel kordában tartani.

– A Giro megrendezésének bizonytalansága amiatt vetődött fel, hogy a május 9-ei magyarországi rajt után a verseny Olaszországban folytatódna, Szicíliától egészen Észak-Olaszországig haladna a mezőny. Olaszországban jelenleg járvány van. Az igazolt esetek számát és a 2,5 százalék körüli elhalálozási rátát tekintve statisztikailag ez nem tűnik nagy számnak, viszont ha a népességre levetítjük, akkor ez már hatalmas számot mutat – hangsúlyozta Schauta Marcell. – A Giro eseményeire a tervek szerint 300 ezer nézőt várnak hazánkba, s ezek nagy része minden bizonnyal külföldi lenne. Olyan országokból is érkeznének, ahol esetleg a vírust már kimutatták, és olyan országokból is, ahol már járványt okozott. A nagykanizsai befutóra 30 ezer embert várnak, s mivel a rendezvény erősen Olaszországhoz kötött, elképzelhető, hogy onnan is érkeznének, vagy Horvátországból, ahol már kimutatták a vírust.

A bizottsági elnök szerint nem lehet megjósolni, hogyan alakul a járvány márciusban, áprilisban. A verseny indulásáig nincs egészen 2 és fél hónap.

– Elgondolkodtató az is, hogy a vírus lappangási ideje 2 nap, de a leghosszabb 14 nap, ugyanakkor Kínában már előfordultak olyan esetek, ahol azt feltételezték, akár 21, vagy 27 nap is lehet. Ez azt jelenti, hogy az utolsó, laborban megerősített eset után bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy azt lehessen mondani, megszűnt a járvány. Ha nagyon óvatosak akarunk lenni, akkor legalább 1 hónapnak el kell telnie az utolsó beteg felgyógyulásától, mert amíg beteg, ő is fertőzhet. Jelen pillanatban ez több hónap is lehet, és nem valószínű, hogy márciusban le fog csengeni a járvány – fejezte ki aggodalmát Schauta Marcell. – Ebben a pillanatban azt mondhatom, nagyon kockázatos megrendezni ezt a versenyt, s mivel a körverseny legnagyobb szakasza Olaszországban zajlik, emiatt valószínűleg Magyarországon is okafogyottá válik. A versenyre nevezni is kell, a szervezés több hónapot vesz igénybe, és rengeteg pénzbe kerül. A hatósági engedélyek beszerzésétől kezdve azokat az infrastrukturális beruházásokat is meg kell valósítani, amiket a szervezők kértek. Ezek költsége több tízmillió forint, amit utána el is kell bontani. Tehát nagy dilemma, hogy mi az, amit érdemes megcsinálni, mert ha lefújják a versenyt, akkor fölösleges munkát és pénzkidobást jelent, amit nem engedhetünk meg magunknak. Ezért lenne jó, ha időben döntés születne arról, hogy lefújják-e a Giro-t, vagy nem. Nem tudom, mikor látják be a szervezők, hogy a verseny megrendezése olyan kockázatokkal jár, amit nem vállalhat fel egyetlen ország sem. Nemcsak Magyarországra lehet behozni a vírust, hanem az ide érkező vendégek utána széthurcolhatják Európa-szerte. Tehát nemcsak Magyarországról van szó, hanem akár egész Európáról.

Maga a vírus a hőre és a fertőtlenítő szerekre is érzékeny, és a külvilágon csak pár napig fertőzőképes. Felvetődött az a vélemény is, hogy esetleg szezonális lesz, mert a magas hőmérséklet miatt a külvilágban rövidebb ideig marad fertőzőképes, viszont ez a vírus szempontjából csak a külvilágban való túlélést jelenti. Azt azonban nem, hogy a fertőzött ember közvetlenül ne tudna megbetegíteni olyan embereket, akik erre fogékonyak, és ezáltal képes ugyanígy fennmaradni a járvány – mutatott rá a bizottsági elnök.

– Nagyon óvatosan kell ezzel a véleménnyel bánni, hiszen több olyan ország van, ahol magasabb a hőmérséklet, és ennek ellenére fokozott a járvány terjedése. sokmindenre oda kell figyelni, jelenleg a legfontosabb a koronavírus behurcolásának elkerülése, a fertőzöttek izolálása, a terjedés azonnali megállítása. A népesség átfertőződése azért sem lehet megoldás, mert 3%-os halálozási ráta mellett ez rendkívül veszélyes, úgy is fogalmazhatnék, hogy őrültség lenne, ezért mindenképp a népesség átoltása jelentene megoldást, amint lesz elérhető vakcina.

Lesz Giro, vagy nem lesz Giro?

Gondi Zoltán önkormányzati képviselő (ÉVE), tanácsnok a Schauta Marcell képviselő által elmondottakra így reagált:

– Figyelemmel kísérve az olaszországi sportrendezvényeket, már látható, hogy a koronavírusra hivatkozva Seria A-s labdarúgó mérkőzések maradnak el. Olyan sajtóhíreket is lehet olvasni, amelyek arról számolnak be, hogy a Giro d’Italia-t megelőző egynapos hétvégi versenyek közül már többnek is beharangozták az elhalasztását. Ha pedig ezek elmaradnak, nehezen képzelhető el, hogy a Giro nem kerül majd az esetlegesen felfüggesztett versenyek közé.

Az egészségüggyel, sporttal és a társadalmi fenntarthatósággal kapcsolatos feladatokat ellátó tanácsnok a közgyűlésen azt javasolta az illetékeseknek, Balogh László polgármesternek és Radics Bálintnak – akik valójában tartják a kapcsolatot a magyarországi irányítókkal, a Nemzeti Sportügynökséggel, valamint a Magyar Kerékpáros Szövetséggel –, hogy ne mende-mondákból építkezzenek. Kérte a lakosság akár naprakész tájékoztatását arról, hogy a Giro jelenleg mire számíthat Magyarországon és Nagykanizsán.

– Erre próbáltam felhívni a figyelmet, mert úgy veszem észre, mindenki abból az információból építkezik, amit valahol olvasott, és ez a téma egy kicsit nagyobb figyelmet igényelne a részünkről is. Ezért kértem, hogy legyenek szívesek és vegyék fel a kapcsolatot akár az olaszországi rendezőkkel is, és hitelesebben tájékoztassanak bennünket. A kérdéseiket pedig lehetőleg írásban tegyék fel, hogy nyoma maradjon, és tényszerű, pontos írásos visszajelzés érkezzen rá. Pánikot nem kell kelteni, de igenis szükség van a konkrét információkra, hiszen a város nehéz költségvetéssel bír, és minimum 50 millió forintot be kell áldozni a verseny megrendezésére. Megszólítjuk Nagykanizsa lakosságát, az iskolákat, a környék településein élőket, hiszen a buszközlekedéstől a különböző szolgáltatásokig, a mentősök, a tűzoltóság, a rendőrség különleges helyzetbe kerül a Giro-n keresztül, ami nem jelent könnyű feladatot már a megelőző napokban sem. Van, aki azt mondja, túlságosan fel van fújva a koronavírus ügye, ugyanakkor látni lehet, hogy Európában a készenléti szintet magasabbra emelték…

Bíznak a megvalósulásban                                                        

 A verseny magyarországi főszervezője, a Nemzeti Sportügynökség jelenleg is dolgozik a Giro d’Italia előkészítésén és bízik abban, hogy a verseny megvalósul – tudtuk meg Radics Bálint önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP), kerékpárügyi referenstől.

– A Giro d’Italia olaszországi tulajdonosa és főszervezője, az RCS Sport a márciusi kerékpárversenyeit visszavonhatja vagy áthelyezheti későbbi időpontra, ha az olasz kormány új, szigorúbb intézkedéseket hagy jóvá a koronavírus Olaszországban történő terjedésének korlátozására. A versenyek megrendezését érintő végleges döntések meghozatala a helyi egészségügyi hatóságok és az olasz kormány felelőssége. Több profi csapat is úgy gondolja, hogy nem utazik el Olaszországba és nem vesz részt a márciusi olasz versenyeken. Májusig, a Giro rajtjáig remélhetőleg a vírus terjedését a szigorú intézkedések hatására sikerül megfékezni. Fennáll azonban annak a lehetősége, hogy változások lesznek a verseny szervezésében. Ám amíg más információt nem kapunk, az eredeti ütemterv szerint tesszük a dolgunkat – foglalta össze a legújabb információkat Radics Bálint.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.