Szombattól kijárási korlátozás!

Holnaptól kijárási korlátozás lép életbe az új koronavírus-járvány lassítása miatt. Ezt ma reggel jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök.

A teljes lakosság védelmét szolgáló kijárási korlátozás április 11-ig, nagyszombatig tart. Ez alatt az időszak alatt a 65 év felettiek csak 9 és 12 óra között mehetnek élelmiszerüzletbe, drogériába, piacra vagy gyógyszertárba – a 65 év alattiak ellenben csak 12 óra után kereshetik fel ezeket a helyeket. Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Vendéglátóhelyeken – az ott dolgozók kivételével – tilos tartózkodni, kivételt képez az  elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. Az intézkedést a fertőzésnek leginkább kitett idősek védelme és a járvány terjedésének megfékezése érdekében rendelték el.


Üres a város...

A munkahelyekre való bejáráshoz nem kell igazolás, ahogy gyerekeket is lehet iskolai, óvodai ügyeletbe vinni kis csoportokban. Szabad kutyát sétáltatni, és – lehetőleg – zöldterületen sportolni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élő személyekkel. Aki nem állandó lakcímen tartózkodik, annak sem kell ottmaradnia – mindenki önként választhatja meg, hogy hol tartózkodik, tehát a hétvégi házból is haza lehet menni a saját lakásba. A korlátozás célja, hogy ne legyen csoportosulás. A szakemberek ezzel együtt továbbra is azt kérik, különösen az idősektől, hogy aki teheti, maradjon otthon. A miniszterelnök a rádiós interjúban azt is elmondta: „a rendőröknek segíteni kell a szabályokat, de együtt is kell működni az emberekkel.” Ha valaki megsérti a rendelkezéseket, az szabálysértésnek minősül, ami miatt minimum ötezer forint bírságot lehet kiszabni, de akár 500 ezer forintos büntetést is megállapíthatnak.