Horvátországi földrengés - Helyszíni beszámoló Zágrábból

A zalai származású Mónika Ergotić évek óta Zágrábban él, telefon keresztül osztotta meg velünk tapasztalatait, a ma kora reggeli földrengés kapcsán.

– Nálunk nincsen pánik, nincsen hisztéria, mi egy olyan városrészben lakunk, ahol új építésű házak vannak. Esetleg fák dőltek ki, ágak szakadtak le. Az internetet bejáró képeket mi is csak az online felületen láttuk. Vakolat nem omlott, kémény nem dőlt le. Viszont a rengés után sokan kint maradtak az utcán, mert a hírekben azt lehetett hallani, lesz még rengés. Annyit elmondanék, a mi lakótömbünk valóban fiatal, talán négy éve adhatták át. Mi a negyedik emeleten lakunk, képek estek le a falról, illetve a porcelánok a polcról, ezek törtek össze, de komolyabb kár nem történt. A hatodikon lakók mondták, náluk megrepedt a fal – mondta el Mónika Ergotić.

A fiatal anyuka ébren volt a rengés idején, a család éppen a reggelihez készülődött, nem sokkal fél 7 előtt.

– Egyszer csak egy hatalmas pukkanást hallottunk. Nekem először az volt a fejemben, hogy bomba? Fogalmam sem volt mi történt. Felkaptuk a gyerekeket a férjemmel, ő tartott minket, mert olyan érzés volt, hogy azonnal a földre esünk. A falak – én még ilyet nem láttam – szinte hintáztak. Huh, még mindig remeg a kezem. A TV is majdnem ledőlt a polcról. Úgy érzetem, nagyon sokáig tartott, meg sem tudtunk szólalni. Mikor elmúlt a rengés, az első gondolatunk az volt, hogy ki kell mennünk az épületből. A férjem amúgy is nagyon praktikus, de a korona vírus miatt pláne, össze vannak készítve a papírjaink, nekünk és a gyerekeknek legalább egy napra étel. Gyorsan mindent egy nagy nejlonzsákba szórtunk, fel sem öltöztünk, csak kint az utcán. Olyan érzés volt, mintha egy katasztrófafilmben lenne az ember – fogalmazott Mónika Ergotić.

A témával bővebben a Kanizsa Televízió hétfői Híradójában foglalkozunk.

Borítókép: jutarnji.hr