Jelszavaink legyenek: türelem, önmérséklet és az otthonmaradás!

facebook megosztás

16 napja hirdették ki a koronavírus terjedése miatt a veszélyhelyzetet Magyarországon. Azóta számos korlátozó intézkedés határozza meg mindennapjainkat, egyebek mellett bezártak a kulturális intézmények, szórakozóhelyek, a diákok távoktatásban tanulnak és az egyházak képviselői is már csak online szolgálhatják híveiket. Ezek után nem is csoda, hogy lassan a 10 millió víruskutató országává válunk. Lapunk három szakértővel beszélgetett a megfelelő védekezésről és viselkedésről, valamint a Kanizsán is felmerülő problémákról.


Fotó: Horváth Zoltán

2020. január 1-től változtak a receptköteles gyógyszerek kiváltásának szabályai. Az új rendszert – a patikusok, szakasszisztensek visszajelzései alapján – nehezen látták át a betegek. A rendkívüli helyzet miatt azonban a kormány egyszerűsítette ezeket az előírásokat. – Most egy olyan rendelkezés született, hogy bárki elviheti a gyógyszert, csak a személyi igazolványa legyen nála, hiszen mi ezt rögzítjük, hogy nyomon lehessen követni, hogy az adott illető gyógyszerét ki vitte el – fogalmazott Némethné Ignácz Andrea, a Király Gyógyszertár vezetője. – Ez a rendelkezés vonatkozik a kiskorúakra is. Ott eddig kellett recept, de most már ebben az esetben sem kell elmenni a háziorvosi rendelőbe. Ugyanúgy feltöltik a rendszerbe a gyerekek receptjét is, amit bárki kiválthat, viszont személyi igazolvány ebben az esetben is kell.

A bevásárlóközpontok tömött parkolói mellett az elmúlt mintegy két hétben már az is megszokott látvánnyá vált, hogy hosszú sorokban várakoznak az emberek a kanizsai patikák előtt. Némethné Ignácz Andrea hangsúlyozta: nincs gyógyszerhiány Kanizsán, ugyanakkor kifejezetten káros lehet a több hónapra kiírt mennyiség felhalmozása. – Természetes reakció, hogy mindenki próbálja valamilyen módon védeni az egészségét. Ez ugyanakkor sajnos megnyilvánul abban is, hogy sokan – akik ezt anyagilag megtehetik – szeretnének hozzájutni a három havi gyógyszeradagjukhoz. Én ezt túlzásnak gondolom, hisz van, és lesz is gyógyszer. Ha elő is fordul, hogy nem tudok azonnal egy adott gyógyszerből 8 dobozt adni, másnap vagy két nappal később már biztos, hogy lesz. De ide sorolhatom azt is, hogy valaki például fel akarja vásárolni az összes kézfertőtlenítőt… Ez már csak azért is felesleges, hiszen ahhoz, hogy megvédje magát, a másik ember kezének is tisztának kell lenni, de hogy legyen az, ha a másiknak már nem jut fertőtlenítő. Ebben a kérdésben is rendkívül fontos a türelem és a józan ész. Sokkal fontosabb, mint a mi életünkben bármikor korábban.

A gyógyszertári vásárlók körében a különböző típusú kézfertőtlenítők és szájmaszkok mellett a D- és a C-vitamin került leginkább előtérbe. – A D-vitamint én is nagyon pártolom, de nem csak most, hanem gyakorlatilag ősztől, egészen tavaszig. Mindenkinek javaslom, kb. 2000 egységet ajánlott szedni naponta. A C-vitamint illetően már nem ilyen egyértelmű a szakmai megítélés. Én is olvasok sok olyan cikket, bejegyzést, amelyben orvosok azt hirdetik, hogy négyezres C-vitamint kell szedni naponta, ez rengeteg… Tulajdonképpen a szakmai állásfoglalás azt mondja, hogy a napi 200 milligramm az, amit a szervezet normál esetben optimálisan fel tud használni. Az ezen felül bevitt mennyiség már irritálhatja a gyomrot, beleket. Itt is a józan észre kell hallgatni, így az első számú védekezés mindenképpen a kézmosás legyen, illetve az, hogy mindenki a személyes higiéniájára figyeljen oda. Ez alatt azt is értem, hogyha el kell valahova mennünk, például boltba, postára, akkor nem lihegünk egymás nyakába, nem köhögünk a másikra, nem fogunk kezet, s kerülünk mindenféle testi érintkezést, tartjuk a 1,5 - 2 méteres távolságot. S amit még jó, ha megteszünk: menjünk ki a szabadba! Természetesen ezt nem csoportos buliként kell elképzelni, hanem egyedül vagy párban. El lehet menni pár percre sétálni, meg kell próbálni stresszmentesebben megélni ezt a helyzetet – tette hozzá Némethné Ignácz Andrea.

Nem mondhatni, hogy a nyugalom és a stresszmentesség jellemezte azokat a kommenteket, amelyek a Kanizsa TV önkéntes karantén fontosságát hangsúlyozó híréhez érkeztek. Többen megjegyezték, hogy a külföldi munkából hazatérő fiatalok a karantén helyett kávézgatnak a városban. Mihalecz Károly háziorvos ugyanakkor rávilágított a helyzet kétélűségére, hiszen nagyon fontos lenne, hogy minél többen maradjanak otthon, vonuljanak karanténba, ugyanakkor akik ezen korlátozásokat vállalják – meglátása szerint –, nem kapják meg a megfelelő támogatást a kanizsaiaktól. – Én azt látom, hogy az, aki karanténba megy, az negatív megítélést kap ebben a városban. Szidalmazzák, s olyan, mintha stigmát hordozna. Pedig azok az emberek, akik önként vállalják vagy hatóságilag kerülnek karanténba, azok pontosan azt bizonyítják, hogy felelős tagjai ennek a közösségnek. Óriási probléma, hogy rengeteg ember nem mondja meg, hogy honnan jött haza, s azt, hogy karanténba kellene vonulnia. Majd szabadon jár-kel, s könnyen lehet, hogy szórja szét a vírust. Tudni kell, hogy ez a vírus borzasztóan fertőző: ha valaki 10 percet eltölt 1 méter távolságban egy fertőzött emberrel, akkor 90 százalékos eséllyel elkapja, s viszi tovább a vírust. Nagy valószínűséggel semmi baja nem lesz, azt se tudja, hogy beteg, de fertőz. A megfertőzött emberek száma pedig így egyre csak nő, s ha valakinek gyenge az immunrendszere, az beteg lesz. Múlt héten olvastam egy cikket, miszerint Franciaországban 300 ember fekszik gépen, 50 százalékuk 60 évnél fiatalabb. Tehát az sem igaz, hogy csak az öregek lesznek betegek. Azt is meg kell jegyezni, hogy Magyarországon majd minden családban van egy olyan beteg, aki mondjuk daganatos. Ez lehet fiatal, kezelt beteg is, aki éppen kemoterápiát kap. Ő ugyanolyan eséllyel megkapja ezt a betegséget, s körülbelül ugyanolyan esélye van a túlélésre, mint egy idős, 70 éves, polimorbid embernek. Meg kell becsülni, aki karanténba vonul, mert ő viselkedik helyesen. A védekezésről pedig azt gondolom, hogy akinek van szájmaszkja, az hordja. Nem az a lényeg, hogy magát védje, hiszen, ha nem beteg, akkor nincs miért védekezni, de a közösséget védi azzal, hogy viseli. Hiszen lehet, hogy én is vagy ön is hordozó, nem tudhatjuk, hisz ez nem látszik. Ám ha viseljük a maszkot, azzal megvédjük azt, aki veszélyeztetett. Nem lehet elégszer elmondani, hogy nagyon sokat kell kezet mosni, meleg, szappanos vízzel. Hisz ennek a vírusnak, bár nagyon fertőző, de érzékeny a tokja, ezáltal a szappanos, intenzív kézmosás elpusztítja, s elveszi a fertőző képességét. Ugyanakkor, ha nem ezt csináljuk, akkor tovább cipeljük, hiszen megtapad a felületeken, hosszú órákig, akár napokig – világított rá Mihalecz Károly.

A kormány által elrendelt korlátozások között szerepelt az az intézkedés is, hogy a háziorvosi rendelőben egyszerre maximum két beteg tartózkodhat. Vörös Henriette kérdésünkre elmondta: fontos, hogy csak indokolt esetben keressük fel háziorvosunkat és aki teheti, az csak nagyon fontos esetben hagyja el otthonát. – Azt tapasztaltuk a vásárcsarnok mellett lévő rendelőnkben, hogy múlt héten még nem vették komolyan ezeket a felhívásokat az emberek. Sokan jöttek-mentek, mintha nem lenne járványhelyzet. Kétségbe is estünk, de megnyugtatóan tapasztaltuk, hogy ez alaposan megváltozott. Hétfőn például kettő beteg jelent meg a rendelő előtt, hogy megbeszéljük a betegségükkel kapcsolatos tennivalókat, s az utcán sem látok már annyi mozgolódó embert.

Több környező országban is az a szomorú tapasztalat, hogy fokozatosan nő az egészségügyi dolgozók körében a megbetegedések száma. Ezért is különösen fontos, hogy betegek telefonon keressék fel háziorvosaikat, ezzel is kerülve a személyes kontaktust. Vörös Henriette kiemelte: ő és kollégái is mindent megtesznek, hogy megfelelő segítséget nyújtsanak a betegeknek a telefonos egyeztetés során, de egyben türelmet is kérnek. – Ez számunkra is egy új helyzet, szinte egyik napról a másikra a személyes találkozó helyett telefonon kell ellátnunk tanáccsal a betegeket. Nagyon sokszor halljuk vissza a páciensektől, hogy nehezen tudnak telefonon elérni bennünket. Ez azért van, mert rengeteg a megkeresés. A cél az, hogy a súlyos megbetegedések számát ezzel is csökkentsük. Így – bízunk benne –, nem lesz olyan helyzet, mint Olaszországban, hogy az orvosoknak kell válogatni, hogy kik kerülhetnek lélegeztetőgépre.

Nagyon komoly próbatétel várhat a háziorvosokra az egyre inkább közeledő tömeges megbetegedések időszakában, mégis volt olyan doktor, akinek a napokban a közösségi oldalán kellett segítséget kérnie ahhoz, hogy pótolni tudja hiányzó védőeszközeit. Az ügyben több felhívás, egyeztetés is történt, a probléma azonban továbbra is fennáll. – A minimális felszerelésünk megvan, de nem minden védőeszköz áll rendelkezésünkre, s már nem tudjuk honnan beszerezni – világított rá Vörös Henriette. – Attól félünk leginkább, hogy az esetleges hiányos felszerelés miatt ki leszünk téve a fertőzés veszélyének. Több figyelemfelhívás és kérés indult már országosan is az ügyben, hiszen nekünk kell majd elsőként találkoznunk a potenciális betegekkel. Természetesen próbáljuk majd ezeket telefonon kiszűrni, de előfordulhat a személyes kontaktus. Ha nincs megfelelő védőfelszerelés, akkor az ránk nézve nagy veszélyeket hordoz. Pláne azért, mert ha valóban történik egy ilyen találkozó, akkor önkéntes karanténba kell vonulnia az egészségügyi dolgozónak, s így egy fontos láncszem eshet ki az ellátási rendszerből.

Mikó-Baráth György

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.