Kisrécsei hősök mementója

facebook megosztás

Kopjafát avattak Kisrécsén azoknak az emlékére, akik részt vettek az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban. Az emlékművet Kisrécse testvértelepülése, Székelyszentkirály ajándékozta a dél-zalai községnek.

13 néhai kisrécsei lakos nevét őrzi a kopjafa, amelyet a nemzeti ünnepen avattak fel. A felsorolt férfiakban az a közös, hogy mind részt vettek a 172 évvel ezelőtt kitört forradalomban. A község fontosnak érzi, hogy nevük ne vesszen a feledés homályába.

– Azt hiszem, az az itt lakóknak is meglepetés volt, hogy ezeket a neveket most végre megismerhették, és olvashatják. Ami számomra megható volt, hogy vannak olyan nevek, amelyek a mai napig megtalálhatók a faluban. Valószínű, hogy ezek a családok már nagyon régóta itt élnek a településen, esetleg rokoni kapcsolat is van közöttük – nekik különösen sokat jelent ez. Eddig csak az első és második világháborús mártírjainknak volt emlékhelye – mondta el kérdésünkre Tóth Lucia Krisztina, Kisrécse polgármestere.


A székelykaput és az új kopjafát is Székelyszentkirály ajándékozta Kisrécsének

A kopjafát Kisrécse testvértelepülése, Székelyszentkirály ajándékozta a községnek, csakúgy, mint a székelykaput, még 2011-ben. A testvértelepülési kapcsolat 17 évvel ezelőtt kezdődött.

– Székelyszentkirállyal régi kapcsolatom van, általam – remélem, nem sértődik meg ezen senki – jött létre a testvértelepülési kapcsolat, amely a mai napig él, és amelyben részt veszek, amíg meg nem öregszem – fogalmazott Páli László, egykori kisrécsei lakos.

Az emlékmű elkészítésében, így a kopjafa felületkezelésében, felállításában és rögzítésében Kisrécse jelenlegi és egykori lakói is sokat segítettek, mivel fontosnak tartják, hogy emlékezzenek a település egykori hőseire.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.