Klubvezetés: most kell igazán észnél lenni...

A leállított, felfüggesztett NB-s bajnokságok a „labdajátékos” csapatsportágakban sem teremtettek a (közeli) jövőt tekintve egyszerű helyzetet, s mindez annak ismeretében igényel mielőbbi probléma-kezelést, hogy még egyáltalán nem felmérhető, meddig is tart a mostani – sport, azon belül is pontvadászat nélküli - állapot...


Ki tudja, mikor nyithat ki labdarúgó mérkőzés alkalmával a Bányász-pálya, a klubvezetésnek azonban addig is számtalan fontos kérdéssel kell megbirkóznia...

Fotó: Polgár László

Az FC Nagykanizsa NB III-as labdarúgó együttesénél is fogós kérdést jelent, miként tovább a jelenlegi felállásban, amikor gyakorlatilag nem csupán bajnoki mérkőzések, de edzések sincsenek a játékosok számára (a leállás abszolút indokolt, hiszen az egészség megőrzése az elsődleges a világjárvány alkalmával).

- Az MLSZ ajánlás szerint természetesen a tréningek is leálltak, egyénre szabott edzéstervet kaptak egyelőre játékosaink, aztán meglátjuk, a későbbiek miként is alakulnak – mondta el még múlt heti megkeresésünkre Lánczos Attila, a kanizsai futball kft. irányítója.

Most azonban térjünk vissza a sportszakmai oldal után a gazdasági részre. Kovács Tamás, a kanizsai egyesület – mely tulajdonképpen „gazdája” a csapatot működtető gazdasági társaságnak – elnöke, valamint a már említett kft ügyvezetője, Lánczos Attila egyértelműen fogalmaztak: korai még a témát esetükben vizsgálni, hiszen gyakorlatilag bő egy hét telt el a kialakult helyzet élesítése óta. Egyelőre a szövetség állásfoglalására várnak, mely reményeik szerint olyan, vagy legalábbis hasonló lesz, mint más csapat-, egyben labdajáték esetében, így az úgy teremtett körülményekkel fogalmazzunk így, „takarék üzemmódban” kihúzzák az újbóli versenykiírásig. Ami konkrétum talán: a csapat és klub technikai személyzete tulajdonképpen dolgozik a normális hétköznapi élet szerinti ritmusban, az edzők esetében, hogy miként és meddig mehetnek el, az megbeszélés tárgya lesz, míg a felnőtt csapat játékosainak lényegében 12 hónapos szerződésik vannak, az pedig bizonyos szempontból igazodási pontokat tartalmaz... A "taozás" mikéntje lehet az igazi kulcskérdés (főképp, hogy az abban résztvevő cégeket is mily' módon érinti a kialakult vészhelyzet...), hiszen a jegy-, és szponzori bevételek – egyelőre – még nem képezik jelentős részét az egyesület bevételeinek. Mindkét vezető hangsúlyozta tehát, most még a kialakult helyzet olyannyira „friss”, hogy érdemi történések és döntések majd az elkövetkezendőkben születhetnek...

Hogy mégis mi lehetne a kanizsai „jellegű” helyzetre a megoldás, arra az itteni elöljárók a kosárlabda sportágán belüli finanszírozási módot hozták fel példaként, mely bizonyos konkrétumokat már tartalmaz.

A kosarasok szövetségénél a következő támogatási időszak sportfejlesztési programjainak bírálati előkészítése folyamatban van, a jelenlegi helyzetben felmerülő, TAO elszámolásokkal kapcsolatos kérdésekről az MKOSZ hamarosan tájékoztatja a sportszervezeteket – olvashattuk a hunbasket.hu oldalán szűk egy hete.

Egy házzal arrébb, az NB II-es futsal-bajnokságban jól szereplő Nagykanizsai Futsal Clubnál Horváth Tamás, az egyesület tulajdonos-ügyvezetője kevésbé kellett, hogy száraz legyen a miként továbbot illetően, tömörségével gyorsan rövidre is zárta az esetleges polémiát.

- Mivel nekünk eddig is szűk keretek között mozgott az anyagi hátterünk, ezért mind a csapat, mind a szakmai stáb egyébként is teljesen lojális és szívből csinálja az egészet – árulta el Horváth Tamás. - Azért, amit teszünk, mind a pályán, mind a háttérmunkában, akik jelképes fizetést kaptak, önként lemondtak arról a bajnokság és az edzések kezdetéig.

Ahogy arról már Bagó Gábor, a futsalosok edzője korábban szólt, a csapattréningek természetesen náluk is szünetelnek.

P.L.