Kullancsinvázió – a hangsúly a megelőzésen van

Manapság már nem csupán az erdőkben, hanem a városi parkokban, egy egyszerű utcai séta alatt is be lehet gyűjteni jó pár kullancsot. Az enyhe tél miatt invázióra lehet számítani. A paraziták elszaporodása az utóbbi években sajnos nem újkeletű.

Egy hét alatt 30 kullancsot szedtem ki a kutyámból – ezzel az észrevétellel kereste meg szerkesztőségünket egy kutyás gazdi. Elmondása szerint már nem csak akkor van baj, ha erdős, erdő melletti területre viszi ki négylábú barátját, hanem egy egyszerű városi séta után is azt látja, szinte hemzsegnek a paraziták.

Többfajta megoldás, illetve kullancs elleni védekezés lehetséges, ezt nyilván minden felelős gazda tudja. Talabér Gyula állatorvos szerint az utóbbi években egyre több problémát jelent a kullancsok, fertőzést hordozók jelenléte, ezért a legfontosabb a megelőzés. Ehhez pedig ki kell tapasztalni, kedvencünk számára melyik a legmegfelelőbb, legbiztosabb védelem. Vannak olyan felelős állattartók, akik ezt már tudják. - Vadászkutyákat tartok. A drótszőrű tacskóknak a legmegfelelőbb és költséghatékony is a cseppes védelem. Nálunk ez vált be - mondta Kálovics Norbert. - Csipke, az óriás schnauzerem pedig egy olyan kullancs-, illetve bolhairtó nyakörvet kap, ami tökéletesen megvédi. A tavalyi év egyébként katasztrofális volt, brutális mennyiségben lehetett találkozni a parazitákkal.

Smolcz-Borbély Judit pár évvel ezelőtt fogadott örökbe a menhelyről egy kutyust, aki azóta a család tagja lett, de félteni kell őt is. - Sajnos nincsenek túl jó tapasztalataim kullancsok terén. Mivel Söprű hosszúszőrű és leginkább kinti kutya, meglehetősen sokszor találunk benne kullancsot. A jó idő beálltával szívesen sétálunk a Csónakázó-tó felé, ahol nagyon szeret a nagy fűben ugrándozni, hemperegni. Miután hazaérünk, szinte minden alkalommal van benne kullancs, gyakran nem is egy. Érdekes módon kétféle kullancs szokott lenni a kutyusban. Az egyik az a körömnyi fehér, a másik pedig az apró fekete. Sajnos a védekezésben nem igazán vannak jól bevált módszereim. Próbáltam már cseppet, de volt, hogy megvettem a méregdrága nyakörvet, de egyik se bizonyult hatásosnak. Bár a nyakörv használatával azért ritkábban találtam benne kullancsot. Ez a nyakörv 8 hónapig „véd”, áprilistól-novemberig szoktuk használni, de úgy látszik most már egész évben kellene. A nyárra lenyíratjuk a szőrét, így könnyebb észrevenni benne a kullancsot, illetve a nyakörv is akkor hatásos, ha közvetlenül a bőrével érintkezik.

Talabér Gyula szerint rendkívül fontos a megelőzés, a védekezési módszerek palettája pedig szerencsére széles. Az állatorvos azt javasolja, mindenki próbálja ki, hogy a különböző készítmények mennyire hatásosak. A nyakörv, a cseppek és a rágótabletták ugyanis nem minden állatnak adnak azonos védettséget. A tabletták és a nyakörvek közt is vannak olyanok, amelyek például 3, vagy több hónapra nyújtanak védelmet a külső-belső paraziták ellen.

A gazdikban felmerült a kérdés: hiánycikk lesz-e vajon a tabletta, és számíthatnak-e áremelkedésre. Az állatorvos úgy látja, az előző években néhány kisállat-patika alábecsülte a keresletet – ez előfordulhat idén is -, s nem tudott a kért mennyiségű, védelmet nyújtó készítménnyel szolgálni. A kullancs elleni szerek, eszközök esetében pedig már februártól 5-10%-os drágulással kellett számolnia a vásárlóknak.

Vincze Adél