Lelket lehelnek a halott anyagba

facebook megosztás

Színekbe és formákba sűrített létgondolatokat közvetítenek azok az alkotások, amelyekből a Magyar Plakát Házban nyílt kiállítás tegnap. A festményeket a veleméri Balogh István Péter, a szobrokat pedig a cserszegtomaji Lénárd Gábor készítette. A tárlat április 11-ig látogatható.

Néhány évvel ezelőtt, egy alkotótáborban ismerkedett meg egymással Balogh István Péter és Lénárd Gábor.

– Először egy zalai művésztelepen találkoztunk, de ő akkor csak látogatóként érkezett. Én nem ismertem őt, de arra emlékszem, hogy nagy ovációval fogadták. Aztán láttam, hogy nézeget – én a terem túlsó sarkában dolgoztam, aztán csak odasomfordált – idézte fel Balogh István Péter festőművész.

A festő- és a szobrászművész az első pillanattól kezdve jól megértette egymást – emberileg és a művészetek terén is.


Királyi alakok Lénárd Gábor szobrászművész és Balogh István Péter festőművész elképzelése szerint (Fotó: Gergely Szilárd)

– Hogyha azt mondom, pillantsunk be oda, a sarokba: évek teltek el talán a két alkotás között. Ott van a falon egy királyt ábrázoló festmény, én pedig tavaly, anélkül, hogy láttam volna ezt a képet, készítettem egy szobrot, aminek az a címe, hogy Repedező királyság. Hogy van ez? Hogy van ez, hogy így találkoznak? És még sorolhatnék példákat… – mutatott rá Lénárd Gábor szobrászművész.


A tárlatot Lengyák István (középre) nyitotta meg. Mellette az alkotók: balra Lénárd Gábor, jobbra Balogh István Péter (Fotó: Gergely Szilárd)

Bár már volt egy közös kiállításuk, nagykanizsai bemutatkozásukra teljesen új anyaggal készültek: olyan alkotásokat válogattak össze, amelyek az embert állítják a középpontba – testestől-lelkestől. A kiállítás megnyitóján verset mondtak a Honvéd Kaszinó Városi Színpadának tagjai, a tárlat anyagát pedig Lengyák István, a Magyar Kultúra Lovagja méltatta. A Magyar Plakát Házban a következő hetekben tárlatvezetést is tartanak, amelyekre a Thúry György Múzeum munkatársai már várják az érdeklődők és az iskolai csoportok jelentkezését.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.