Mindenhol jó, de MOST is a legjobb otthon!

facebook megosztás

Az elmúlt hetekben hazánkat is elérte a 2019 végén Kínában azonosított új koronavírus-járvány. Ez a vírustörzs a kínai Vuhanban a tavaly decemberben kitört járvány előtt még ismeretlen volt, éppen emiatt a kitettség miatt gyorsan terjed és rengeteg beteget számlál világszerte. A szerdai adatok szerint több mint 470 ezren fertőződtek meg és csaknem 21 ezer ember hunyt el. Nagyon fontos tudni, hogy az eddigi vizsgálatok alapján a koronavírus-fertőzés 3 legtipikusabb tünete: a láz (a fertőzöttek 88 százalékánál), a száraz köhögés (68 százalék), a fáradékonyság, gyengeség (38 százalék).

A vírus elsősorban a légzőszervrendszert támadja, továbbá gyakorta okoz súlyos szövődményeket és sajnos sok esetben halált. A leginkább veszélyeztetettek a 65 év felettiek és a krónikus megbetegedéssel – például a daganatos betegséggel, cukorbetegséggel, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekkel - küzdők. A vírus ellen jelenleg nincs védőoltás, így a lakosság érdeke a vírus terjedésének lelassítása annak érdekében, hogy a magyar egészségügyi rendszer el tudja látni a betegeket. Éppen ezért nagyon fontos betartani az ajánlásokat: gyakori kézmosás, fertőtlenítés, továbbá a kontaktusok számának csökkentése a saját háztartáson kívüli személyekkel.

Ez azért fontos kiemelten, mert a koronavírus az influenzával szemben jóval gyorsabban terjed és több embert képes megfertőzni. Egyes kínai kutatások szerint a fertőzések csaknem feléért tünetmentes betegek „felelősek”, akik esetenként maguk sem tudták, hogy betegek. Ezért is nagyon fontos, hogy mindenki otthon maradjon!

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere minden nap egyeztet a Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatójával dr. Brünner Szilveszterrel, amelyről a saját hivatalos Facebook-oldalán számol be. A polgármester számos intézményvezetővel, céggel, civil szervezettel és vállalkozóval tárgyalt az elmúlt időszakban, és ennek következtében rengeteg, a hétköznapi életünket érintő változás lépett életbe Nagykanizsán. Az eddigi rendelkezésekről a nagykanizsa.hu oldalon olvashatnak teljes részletességgel. Az alábbiakban ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a könnyebb tájékozódás végett:

- Horváth György vállalkozóval, a Kanizsa Kárpit Kft. vezetőjével történt egyeztetés eredményeként minden kanizsai háztartás kapni fog 2 darab, a védekezéshez szükséges 95%-os szűrőképességű szájmaszkot.

- A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt a Vásárcsarnok teljes területét fertőtlenítik, és folyamatos az ajtók, valamint a kapaszkodó fogantyúk fertőtlenítése is. A vasárnapi heti vásár és használtcikk piac és a vasárnaponkénti élelmiszerpiac szünetel. Az országos kirakodó vásár tavaszi vásárai további intézkedésig elmaradnak, a használtcikk piac működését 2020. március 19-től felfüggesztették.

- Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata, civil szervezetek, magánszemélyek is felajánlották, hogy segítenek az otthon maradtak ellátásában, ezért az időseket arra kérik, ha bevásárlásban, gyógyszer kiváltásban, postai ügyintézésben vagy egyéb más halaszthatatlan ügyintézésben segítségre lenne szükségük hétfőtől csütörtökig 8.00-16.00 óráig, pénteken 8.00- 12.00 óráig a következő telefonszámokon tudnak segítséget kérni: +36 20/849-2441, +36 20/849-2415, +36 20/849-2454, illetve e-mailben: ellatas@nagykanizsa.hu

Az ügyintézés során kizárólag készpénzzel lehet fizetni, bankkártyás fizetésre nincs lehetőség.

- A háziorvosok és a szakemberek a járvány megfékezése érdekében azt kérik, hogy csak rendkívül sürgős, haladéktalan esetben forduljunk az orvosi ügyelethez. Az ügyeleten való személyes megjelenés előtt telefonon kell egyeztetni a megjelenés szükségességéről. Az ügyelet telefonszáma: 06 92/321-000. Akut légúti tünetek – láz, köhögés, légszomj – fennállása esetén kizárólag telefonon lehet a háziorvossal konzultálni, ezzel is csökkentve a háziorvosok és mások megfertőzésének esélyét.

- A Magyar Közétkeztetők Szövetségének tájékoztatása alapján Nagykanizsán minden 65 év feletti lakos jogosult napi egyszeri meleg ételre. Az étkeztetés nem ingyenes, hanem a jövedelem szerinti meghatározott áron érhető el mindazok számára, akik ezt igénylik. Az igényeket az önkormányzatnál lehet jelezni a +36 20/849-2441, +36 20/849-2415, +36 20/849-2454 telefonszámokon, illetve e-mailben: ellatas@nagykanizsa.hu

- Az összes magyarországi, így a nagykanizsai oktatási intézményekben is új, digitális munkarend lépett életbe. Ez azt jelenti, hogy a diákok és a tanárok otthonról, digitális eszközökkel végzik az oktatási tevékenységet. Fontos, hogy ez nem tanítási szünetet jelent, ezért a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ szakemberei a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztályával együttműködve ifjúságvédelmi őrjáratokat tartanak a város fiatalok által gyakrabban látogatott helyein. Kérik a középiskolás és általános iskolás diákokat, hogy ne a közterületeken, hanem otthon tartózkodjanak!

- A nagykanizsai helyi autóbuszjáratok menetrendjét illetően is számos változás lépett életbe. A VOLÁNBUSZ Zrt. március 25-től az országos, regionális és többek között a város menetrend szerinti helyi autóbuszjáratain is tanszüneti menetrendet léptetett érvénybe. A járványügyi helyzethez kapcsolódó óvintézkedések kapcsán kérik az utasokat, hogy a busz hátsó ajtaján szálljanak fel. A buszok szakszerű fertőtlenítő takarítása folyamatos, a társaság autóbuszjáratait, menetrendjét, jegy- és bérletváltási szabályait érintő változásokról a volanbusz.hu/koronavirus oldalon lehet tájékozódni.

A nyugalom megőrzése érdekében csak és kizárólag hiteles forrásból érdemes tájékozódni. Ilyenek a közmédia televízió és rádió csatornái, valamint a magyar kormány által indított koronavirus.gov.hu oldal. A Nagykanizsát érintő változásokról Balogh László polgármester ad folyamatos tájékoztatást a saját Facebook-oldalán és a nagykanizsa.hu oldalon.

Vigyázzunk egymásra, mindenki maradjon otthon!

Polgármesteri Kabinet

(Változtatás nélkül közölt tartalom)

Fotó: Forrás: shutterstock.com

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.