Ne szemetelj! – Tisztább környezetet!

facebook megosztás

A közterületek tisztán tartása, illetve tisztán hagyása nem csupán a „kutyásokra” ró felelősséget. Aki eldob például egy cigarettacsikket, vagy papírzsebkendőt, ugyanúgy szabálysértést követ el, mint aki nem szedi fel a kutyagumit.


Fotó: Gergely Szilárd

A kutyásokkal, kutyasétáltatókkal kapcsolatos problémák mindig nagy port kavarnak a médiában, a pozitív példák kevésbé kapnak teret – avagy megjelenést. A sok közül egy W. Kovács Ágnes nevéhez fűződik, aki apró kis kedvencét, Zelda nevű két hónap körüli kölyökkutyáját sétáltatja nap mint nap az Alsóvárosi templom környékén. Negatív tapasztalatainak az egyik közösségi oldalon adott hangot. „Kedves kutyások, meg mindenki más is, aki a környéken gyakran megfordul! Biztosan ti is észrevettétek már, hogy az Ady utca alsótemplom környéki füves területe folyamatosan tele van szeméttel. Nekünk, akik ezen a környéken sétáltatjuk a kutyánkat ez sok bosszúságot jelent, főleg ha a kis sétapartnerünk még fiatal, mert akkor mindent felszed és meg akar enni.? Az elmúlt 2 napban a következőket szedtem ki a kutyám szájából: 10 fillér, ősz hajcsomó, óvszer, legó, gumitömítés, csokipapír, papírzsebkendő, ruhacsipesz, sörösdoboz nyitófüle…” A fiatal hölgy olyan cselekvésre invitálta kutyás társait, amely valóban követendő példa lehetne. „A következőre jutottam: bár az erre megforduló embereket megnevelni nem tudom, de a napi négy kutyasétáltatásból az elsőn mindig viszek magammal egy nejlontáskát. (Ha a kakizacsi elfér a zsebben, akkor ez is.) Séta közben szedem, illetve szedjük a kutyámmal a szemetet. Jó érzés arra gondolni, hogy aki később jön ki a kutyusával, az egy tisztább környéket talál. Persze másnap reggel elölről kell kezdeni az egészet, mert napközben rengetegen szemetelnek, így aztán ennek sosem lesz vége, de ha csatlakoztok hozzám ebben, akkor sokkal hatékonyabb lesz a tevékenységem, s hosszú távon talán tisztább is lesz a környék. Ha csak a napi sétákból eggyen ezt megtesszük, már sokat tettünk a környékért, az állatokért, a környezetért! Az erre felhasznált nejlonzacskót pedig nem kell naponta kidobni, én minden nap ugyanazt a szatyrot viszem magammal, hiszen rengetegszer fel lehet használni.” Megkeresésünkre W. Kovács Ágnes hozzátette: nem érti az emberi magatartást…

A közterületi szemetelés csakúgy, mint a kutyaürülék fel nem szedése szabálysértésnek minősül - szögezte le Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője.


Fotó: Gergely Szilárd

- Talán van egy kis tévhit, mely szerint csupán a nagyobb mennyiségű illegális hulladék lerakása – akár a szelektív szigetek környékére, vagy az erdő szélére – tartozik a köztisztasági szabálysértés kategóriájába. Egy cigarettacsikk, egy zsebkendő, egy üdítős flakon közterületen, vagy közforgalmi közlekedési eszközön való eldobása/otthagyása szintén szabálysértés. Minderről a törvény részletesen rendelkezik.

Bakonyi Tamás szerint érdemes különválasztani a kutyapiszok és a szemetelés problémáját, bár mindkettő ugyanabba a szabálysértési hatáskörbe tartozik. Előbbi problémát illetően aktívabbak a lakosok, nem egyszer kapott a közterület-felügyelet telefonos bejelentést, leginkább lakótelepekről, pontos helymeghatározással.

- Nem sajnáljuk rá az időt, többször volt már, hogy konkrét akciót szerveztünk a notórius „elkövetők” lefülelésére. Kijelenthetem, hogy az utóbbi pár évben jelentősen csökkent az ilyen irányú problémák száma a városban – hangsúlyozta a közterület-felügyelet vezetője.


Fotó: Gergely Szilárd

A szemetelés viszont más kérdés... Ha az illető látja az utcán a téren sétáló egyenruhás járőrt, nyilván nem dob el semmit – ez általános tapasztalat. A közterület-felügyelők nem tudnak mindenhol jelen lenni, de vannak gócpontok, az egyik ilyen a nagybuszmegálló környéke.

- Mondok egy példát, épp a múlt héten történt. A Sabján Gyula utca mögött egy fiatal társaság töltötte az idejét. Cigarettacsikkek, energiaitalos dobozok hevertek a földön szanaszéjjel. A járőrök odamentek hozzájuk, figyelmeztetésben részesítették őket. Ezen a környéken viszont jellemző egy másik „csoport” jelenléte is, akik szintén nem jogkövető magatartást folytatnak. A mi dolgunk nem egyszerű, de igyekszünk a lakosság szolgálatában állni, és minden bejelentést kivizsgálunk – összegezte véleményét Bakonyi Tamás.

Vincze Adél

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.