Üzenetet közvetítenek a zene öröme mellett

2020. márc. 22.

Megjelent Nagykanizsa Város Vegyeskarának második CD-je. Az élet – egészen pontosan a járványügyi veszélyhelyzet – ugyan felülírta a lemezbemutató hangverseny terveit, ettől függetlenül az együttes büszke az Üzenet című hanghordozóra, és ígéri: amint lehetőség lesz rá, bepótolja az elmaradt előadást.


Fotó: Gergely Szilárd

Régi álma volt a vegyeskarnak egy olyan kiadvány, amely az elmúlt évek munkájának legjavát tartalmazza. A tagok sokat gondolkodtak azon, milyen innovatív módon lehetne megosztani a zene örömét a kórusmuzsikára fogékony közönséggel. Több lehetőség is felmerült, végül mégis a jól bevált CD formátum mellett döntött az együttes.

– Akik régóta követik a tevékenységünket, biztosan emlékeznek arra, hogy a vegyeskarnak már van egy lemeze, amely Kollonay Zoltán vezetésével készült még 2000-ben, és kizárólag karácsonyi zeneműveket tartalmaz – emlékeztet Cseke József karnagy. – Mondhatjuk tehát: igencsak időszerű volt, hogy kijöjjön ez a második album, amelyen az együttes megmutatja, mennyit is fejlődött az évek során.

A lemezen huszonkét világi és szakrális mű hallható: régebbi és újabb szerzemények, valamint az egyetemes és a magyar kóruskultúra gyöngyszemei, a capella, tehát hangszeres kíséret nélküli előadásban.

– A felvételek a homokkomáromi Kisboldogasszony Kegytemplomban készültek, tavaly június elején. Azért erre a helyszínre esett a választásunk, mert olyan helyen szerettük volna rögzíteni a hanganyagot, ahol minimálisak a külső zajok. A dél-zalai zsákfaluban ehhez minden feltétel adott volt, ráadásul a templomnak is kiváló az akusztikája. A rögzítésben és az utómunkálatokban Pusztai László segített, maga a felvétel két napig tartott. Lehet, hogy ez elsőre nagyon kevésnek tűnik, de úgy gondolom, megfelelő szakmai előkészítés és elegendő gyakorlás után ennyi idő bőven elég.

A vegyeskar tagjai elégedettek az elkészült lemezzel, s úgy vélik: tudásuk legjavát adták ahhoz, hogy a CD-n szereplő zeneművek a legszebben szólaljanak meg.

– A 16. századi olasz Filippo Azzaiolo két szerzeményével kezdődik a lemez, majd többek között angol, magyar, orosz és német zeneszerzők szakrális kórusmuzsikái csendülnek fel – mutatja be a CD-t Cseke József. – Nem egyházi ünnepek szerint válogattunk, inkább arra koncentráltunk, ami az albumnak is a címe: Üzenet. Hiszünk ugyanis abban, hogy ezeknek a műveknek napjainkban is van mondanivalója. De ha már a kiadvány címénél tartunk, azért is ezt választottuk, mert szeretnénk üzenni a nagyvilágnak, hogy Nagykanizsán egy jól működő, nívós énekkar tevékenykedik.

A második részben világi szerzemények hallhatók, például Kodály Zoltántól, Farkas Ferenctől és Sugár Rezsőtől. Az irodalmi vonatkozású művek közt megtaláljuk Balassi Bálint Szép könyörgését, és József Attilától a Kész a leltár című vers feldolgozását, amely a CD tekintetében szimbolikus is, hiszen valóban leltára a vegyeskar és Cseke József közös, csaknem öt éve tartó munkájának. A karnagy kiemeli a listáról Bárdos Lajostól a Thúry György emlékezetét is, amelynek kettős kanizsai vonatkozása van: egyrészt a néhai vár hős kapitánya miatt, másrészt azért, mert a mű szövegét a 2016-ban elhunyt nagykanizsai énektanár, karvezető, Csizmadia Ferenc írta.


Fotó: Gergely Szilárd

Az Üzenet című lemezt, amelynek borítója Ludvig Dániel képzőművész nevéhez köthető, eredetileg március 15. alkalmából mutatta volna be Nagykanizsa Város Vegyeskara, ám az élet felülírta ezt. Cseke József most úgy tervezi: pünkösdkor, amikor az együttes amúgy is a 45 éves fennállását ünnepelné, megtartják a lemezbemutatót, és a rendezvényen mindenkit megajándékoznak a kereskedelmi forgalomban nem kapható hanghordozóval. Ha tavasszal még sem lehet megszervezni a hangversenyt, a programot a későbbiekben pótolják.

Nemes Dóra