Vigyázat, csalók!

Csalókra figyelmeztet a rendőrség – az elmúlt időszakban többen is megpróbáltak a koronavírus-járványból hasznot húzni, főleg idős emberek kárára.

Tegnap például egy 89 éves férfihez csengetett be egy nő, aki azt mondta: a kórháztól hozott jótékonysági ágyneműt. A férfi beengedte az asszonyt, aki az ágynemű állítólagos árának a felét kérte tőle, azaz 300 ezer forintot. A sértett elmondása szerint a nő olyan szépen beszélt vele, hogy megsajnálta, és kifizette neki az összeget. A csaló úgy adta át az ágyneműgarnitúrát, hogy azt helyben kicsomagolta, majd a zacskót magával vitte. A bűnözők a lakások, házak fertőtlenítését ígérve is megpróbálnak bejutni az otthonokba, illetve gyakran telefonon jelentkeznek, és klinikai vagy kórházi dolgozónak kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy a sértett hozzátartozója, például az unokája megfertőződött, és ki kell fizetni az ellátásának a költségeit.


Tájékoztató ábra az adathalászatról (Forrás: police.hu)

Előfordult olyan is, hogy a megtévesztett személy valamelyik országos vagy világszervezet nevében kapott e-mailt, amelyben valótlan, de hihetőnek tűnő állításokkal kérték a személyes adatait, jelszavait. Az internetes vásárlással is vigyázni kell: megjelentek ugyanis olyan értékesítők, akik sebészeti maszkokat és más orvosi segédeszközöket kínálnak, a gyanútlan vásárlók azonban a megrendelés után sem a terméket nem kapják meg, és sokszor a pénzüket sem tudják visszaszerezni. A rendőrség figyelmeztet: nem létezik egyelőre a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas gyorsteszt, ilyen termék nem kapható gyógyászati segédeszközboltokban, és telefonon, interneten sem rendelhető. A járvánnyal kapcsolatban csak hiteles oldalról, például a koronavirus.gov.hu honlapról érdemes tájékozódni.

 

A rendőrség tanácsai:
 

Mindig tartsa szem előtt, hogy:

  • ha a megbetegedés tüneteit észleli magán, forduljon telefonon keresztül a (házi)orvoshoz! 
  •  a koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható;
  • a vásárlás módjától függetlenül ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát;
  • a csalók szándékosan megtévesztő, a valódihoz a megszólalásig hasonlító weboldalakat hoznak létre, ne kattintson rá;
  • vásárlás előtt mindig ellenőrizze a cég értékeléseit az interneten;
  • ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett;
  • fogjon gyanút, ha olyan e-mailt kap, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak, vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatait kérik, a legálisan működő egészségügyi szervezetek általában nem így veszik fel a kapcsolatot a betegeikkel;
  • amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget, valamint a számlavezető bankját a későbbi kártalanítása érdekében!

Ahogy mindig, úgy most is fordítson fokozott figyelmet az idős hozzátartozóira, ismerőseire, és tájékoztassa őket a fentiekről!

A legfontosabb, amit tehet a megtévesztés ellen:

Tájékozódjon mindig hiteles forrásból! A https://koronavirus.gov.hu/ és a https://www.nnk.gov.hu/ weboldalakon minden információt megtalálhat a járvánnyal kapcsolatban.

(Forrás: police.hu)