Világítástechnikai segélyszállítmányt küldött a Tungsram a földrengés sújtotta horvát fővárosba

Másfél héttel ezelőtt a Richter-skála szerinti 5,3-es erősségű földrengés rázta meg Zágrábot, de több utórengés is volt. A szerencsétlenség következtében többen megsérültek, illetve épületek rongálódtak meg. A horvát fővárosnak így már nemcsak a koronavírus-járvánnyal kellett szembe néznie, hanem a földmozgás okozta problémákat is kezelnie kellett.


Reggel óta pakolták a világítástechnikai termékeket rejtő dobozokat a kamionba (Fotó: Gergely Szilárd)

Folyamatosan pakolták délelőtt a gondosan becsomagolt világítástechnikai termékeket rejtő dobozokat a kamionba. A szállítmány úticélja Zágráb, a földrengést követően ugyanis a Tungsram azonnal kapcsolatba lépett a zágrábi magyar konzulátussal. – Ennek a kapcsolatfelvételnek az lett az eredménye, hogy a Horvát Polgári Védelem közreműködésével egy kamionnyi világítástechnikai terméket küldünk ki Zágrábba. A szállítmány kétféle termékcsaládra osztható. Az egyik 13 ezer darab energiatakarékos kompaktfénycső, melyet lakossági felhasználásra küldünk, ezzel párhuzamosan pedig küldünk még 21 ezer darab hagyományos fénycsövet is, amit közületeknek szánunk – ez elsősorban a kórházakban használt termékeket takarja – fogalmazott Tálosi Tamás, a Tungsram Nagykanizsai Fényforrásgyár igazgatója.


Szükség esetén a Tungsram további szállítmányt is küld (Fotó: Gergely Szilárd)

A szomszédos ország nagy örömmel fogadta a nagykanizsai fényforrásgyár felajánlását. A horvát egészségügyi minisztérium pedig külön megköszönte, hiszen az adományként eljutatott fénycsöveket széles körben használják az egészségügyi intézményekben, a koronavírus-járvány miatt pedig amúgy is nagy szükségük van a támogatásra.


A szállítmány délben indult el a Tungsram Nagykanizsai Fényforrásgyárából (Fotó: Gergely Szilárd)

A Tungsram már máskor is segített külföldön. – Segítettünk már Ukrajnában is. Ez egy karácsonyi akció volt a magyar nagykövetséggel együttműködve. Kisebb-nagyobb szervezeteknek tudtunk segítséget adni. Ez a mostani viszont egy nagyobb szállítmány, amit összeszedtünk, mert mi tényleg szomszédok vagyunk – mondta el Jörg Bauer, a Tungsram Group elnök-vezérigazgatója.

A szállítmány délben indult el a Tungsram Nagykanizsai Fényforrásgyárából és kora délután már meg is érkezett a horvát fővárosba. Jörg Bauer, a Tungsram-csoport elnök-vezérigazgatója a Híradónak elmondta, folyamatosan egyeztetnek a nagykövetséggel, és amennyiben szükséges, további segélyszállítmányt küldenek Zágrábba.