Zala megyében 5,5 százalék az álláskeresők aránya

facebook megosztás

Zala megyében 5,5 százalék volt január végén az álláskeresési ráta, a mutató értéke a decemberinél 0,3 százalékponttal, az egy évvel korábbinál pedig 0,2 százalékponttal volt magasabb - tájékoztatta a kormányhivatal az MTI-t.         

A hivatal adatai szerint az év első hónapjában 7158 álláskeresőt regisztráltak. A nyilvántartottak száma az egy évvel korábbinál 3 százalékkal, míg a tavaly decemberinél 6 százalékkal volt magasabb.         

Az álláskeresők számának növekedése elsősorban a regisztrációból kiáramlók alacsony számával hozható összefüggésbe. A nyilvántartásból kikerülők száma évek óta januárban a legalacsonyabb és az év első hónapjában a munkaerő-kereslet is alacsonyabb, mint az év többi időszakában - jelezte a kormányhivatal.           

Januárban kevesebb, mint 700-an kerültek ki nyilvántartásból, akik közül 250-en tudtak elhelyezkedni, ebből 220-an az elsődleges munkaerőpiacon jutottak álláshoz.         

Az év első hónapjában regisztrált 1125 álláskereső közül 107 fő első alkalommal jelentkezett a foglalkoztatási osztályokon. A regisztráltak több mint 90 százaléka visszalépő, az 1018 álláskereső közül mindössze 30-an vettek részt korábban közfoglalkoztatásban.         

A foglalkoztatók januárban 600 nem támogatott álláshelyet jelentettek be Zala megyében.        

A közleményben kitértek arra is, hogy Zala megyében tovább mérséklődött a pályakezdők aránya a pályakezdők között: január végén 6 százaléka, 444 fiatal keresett munkát a foglalkoztatási osztályok segítségével, a korábbi év azonos időszakában az álláskeresők 6,6 százaléka volt pályakezdő.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.