500 ezer forintos pluszjuttatást kap idén minden egészségügyi dolgozó

500 ezer forintos pluszjuttatást kap idén minden egészségügyi dolgozó – ezt Orbán Viktor jelentette be ma a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A részletekről bővebb információt szombaton ad a sajtónak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.  A miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén hangsúlyozta: a minden eddiginél nagyobb gazdaságélénkítő csomagot április 6-án vagy 7-én mutatják be.

Emmi: Új finanszírozási szabályok lépnek életbe az egészségügyi dolgozók bérezésének biztosítása érdekében

Új finanszírozási szabályok lépnek életbe az egészségügyi dolgozók bérezésének biztosítása érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.    

A közleményben azt írták, a koronavírus járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben, a halasztható beavatkozások elmaradása miatt, a kórházak jelentős bevételtől estek el. Ezért az egészségügyben dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) májustól az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét átlagfinanszírozással határozza meg.    

A NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzetet megelőző időszak háromhavi finanszírozási díja átlagának megfelelő összeget kapnak majd - tették hozzá.    

Az átlagfinanszírozás azt a célt szolgálja, hogy az egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzet ideje alatt is biztonsággal működhessenek, és a hozzájuk forduló betegek rendelkezésére álljanak a készenléti ellátás szabályainak megfelelően.    

Tehát, ha a konkrét betegellátás - a járványügyi helyzet miatt - nem is lehetséges, tájékoztassák és tanácsokkal lássák el a hozzájuk forduló nem akut problémával jelentkező betegeket - közölték.    

Az átmeneti alkalmazás nem érinti az egészségügyi szolgáltatók kormányrendeletben és a finanszírozási szerződésben meghatározott kötelezettségeit.    

Az átlagfinanszírozás mértékéről a NEAK az egészségügyi szolgáltatókat értesíti - írta a tárca.

MTI