A kanizsaiak többsége betartotta a szigorított szabályokat a hétvégén

A kora nyári időjárás ellenére kiürültek a város utcái és a környező kirándulóhelyek. Balogh László polgármester péntek déltől hétfő éjfélig érvényes rendeletének értelmében – az ott élőket kivéve – mindenkinek tilos volt gépjárművel behajtani a Csónakázó-tóhoz, valamint a Mindenki Sportpályáját is csak futók használhatták.

Orbán Viktor csütörtökön Facebook-oldalán jelentette be, hogy meghosszabbítják a kijárási korlátozást. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a polgármesterek hétfő éjfélig további speciális, szigorító szabályokat vezethetnek be saját településükön. Balogh László, Nagykanizsa polgármestere élt is a kormány által biztosított jogával. A szigorító rendelkezések értelmében péntek déltől – az ott élőket kivéve – mindenkinek tilos gépjárművel behajtani a Csónakázó-tóhoz. A Via Kanizsa szakemberei a parkolókat, valamint a kajakházhoz vezető sétányt is lezárták. A tavat és környékét kizárólag gyalogosan vagy kerékpárral, a megfelelő távolságot betartva, egyedül vagy egy háztartásban élővel lehetett csak megközelíteni.

A járvány elleni hatékony védekezés érdekében a Zalaerdő Zrt. is szigorított: a kanizsai és a zalakarosi kilátó péntektől határozatlan ideig zárva marad. A cég szakemberei ugyanakkor arra figyelmeztetik a természetbarátokat, hogy a nyitott arborétumok, tanösvények, turistautak – a kormány korábban hozott intézkedéseit betartva – továbbra is látogathatók. – Az erdő látogatása, addig, amíg Magyarország kormánya erről másképp nem dönt, továbbra is lehetséges. Arra kérünk mindenkit, hogy tartsa be a biztonsági szabályokat: semmiképpen ne csoportosan látogassa az erdőt, hanem inkább az egy háztartásban élők menjenek el kirándulni, illetve kerüljék azokat a népszerű kirándulóhelyeket, ahol, több emberrel is találkozhatnak. Továbbá azt is kérjük, hogy ha kirándulnak, az erdőt látogatják, mindenképpen vigyék magukkal a hozott szemetet, semmiképp ne hagyják ott – tette hozzá Pálmai Katalin, a Zalaerdő Zrt. turisztikai és pályázati referense. 

A Mindenki Sportpályájának használatával kapcsolatban is szigorú szabályok léptek életbe a hosszú hétvégén: a sportlétesítményt – a megfelelő távolságot tartva– csak futók használhatták, egyidőben maximum 20-an. Szintén pénteki döntés volt, hogy a dohányboltok kikerültek a kivételezett árusítóhelyek köréből – ezt Lakatos Tibor rendőr ezredes jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A döntés értelmében a trafikoknak is legkésőbb 15 órakor be kell zárniuk. Minden jel szerint a kanizsaiak komolyan vették a szigorításokat és a kormány veszélyhelyzetben hozott döntéseit, hiszen húsvétvasárnapján – a kellemes időjárás ellenére – sem lehetett embereket látni a közterületeken. Kora délután az autóforgalom is szinte megszűnt a városban. A Csónakázó-tó környékét is csend és nyugalom jellemezte. Húsvéthétfőn azonban már többen elhagyták otthonaikat, délelőtt több sétálgató, beszélgető embert lehetett látni az utcákon. Sportolók, biciklisek, horgászok egyaránt célba vették a Csónakázó-tó környékét, de nagyobb társasággal stábunk nem találkozott. 

Zalakaros utcái is kiürültek az ünnep ideje alatt. A népszerű fürdővárost – más turisztikai célpontokkal ellentétben – a jó idő ellenére sem rohamozták meg a kirándulók. – Alapvetően nem özönlötték el a kirándulók Zalakarost. Két olyan objektumot zárattam le egyetértésben a Zalaerdő Zrt.-vel, melyek fokozottabb igénybevételnek lettek volna kitéve – ez a két kilátó volt. Ezt leszámítva csend volt és különösebb incidens nélkül zajlott a hétvége. Természetesen a rendőrjárőrök tudták a dolgukat és a leginkább látogatott helyeket ellenőrizték is – említette Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. 

Balatonfenyvesen is lezártak több népszerű helyszínt, valamint a község polgármestere közösségi oldalán kérte a turistákat, hogy a jó idő ellenére se utazzanak a településre. Ezt meg is fogadták a látogatók, hiszen a Balaton-parti településen is csendes volt a húsvét.