A korlátozó intézkedések zömét fenntarthatják az önkormányzatok

facebook megosztás

A Balatoni Szövetség szerint az önkormányzatok tulajdonosi alapon fenntarthatják a húsvétra kormányzati felhatalmazás alapján, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések zömét, és a szervezet vezetője ezt javasolja is a településvezetőknek.    

Lombár Gábor, a balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet elnöke, Balatonfenyves polgármestere szerdán az MTI-nek elmondta, hogy jogászokkal egyeztetettek és erre az álláspontra jutottak.    

Vannak települések, amelyek így is tettek, de több helyen, leginkább a déli parton megszűntek a Balaton-partot, kilátókat, strandokat, parkolókat érintő lezárások. Tekintettel arra, hogy a korlátozások hatását kimondottan eredményesnek ítélték a balatoni településvezetők, Lombár Gábor azt javasolja nekik, hogy ahol feloldották, ott is hozzák vissza a húsvétra bevezetett lezárásokat addig, ameddig a fertőződések száma növekvő tendenciát mutat az országban.     

Balatonfenyves is így fog tenni - jelezte. Szólt arról is, hogy még nyitott, egyre élesebben felvetődő kérdés, mi legyen a parti üzletekkel, büfékkel, lehet-e, kell-e korlátozni a nyitva tartásukat, illetve mi lesz azokkal, akik lezárt strandokon, partszakaszokon üzemelnek vagy nyitnának ki hamarosan a jó idő közeledtével.    

Balatonfüreden fenntartják a húsvét előtt bevezetett korlátozásokat, amelyek meghozták az eredményt: jelentősen csökkent a köztéri forgalom - olvasható a város honlapján. Továbbra is zárva tartják a 71-es főút alatti összes nagy parkolót, nem lehet megállni a Huray utcai és a Borsos Miklós utcai parkolóban, a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Zárva tartják a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand továbbra sem látogatható.    

Alsóörsön zárva tartják hétvégente a város strandját és a parkolókat, továbbá a hét minden napján le lesz zárva a Somlyó-hegyi és a Csere-hegyi kilátó. A vendéglátó- és kereskedelmi egységek elé tilos asztalokat kihelyezni, az üzletekben pedig a forgalom várható növekedése miatt a védekezési szabályok fokozott betartására kérnek mindenkit - tájékoztatott Hebling Zsolt polgármester.    

Balatonalmádiban nem látogatható a Szent Erzsébet liget, az Óvári kilátó és környezete, le vannak zárva a strandok parkolói, a játszóterek és a kültéri fitneszparkok. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező - közölte Kepli Lajos polgármester.    

Tihanyban le van zárva a Sajkodi strand, lezárták a település parkolóit, köztük a művésztelep feletti és a Levendulaház melletti parkolót, továbbá a játszótereket - közölte Tósoki Imre polgármester.     

Debrecenben továbbra sem látogatható a Nagyerdő parkerdei része és az Ötholdas Pagony játszótér - közölte az önkormányzat sajtószolgálata az MTI-vel szerdán. Papp László polgármester múlt pénteken záratta le a látogatók elől a Békás-tavat is magába foglaló és kerítéssel körbevett nagyerdei parkerdőt és a játszóteret, a Nagyerdei Stadion környékére pedig fokozott közterület-felügyeleti jelenlétet rendelt el. A húsvétra meghirdetett korlátozást a polgármester nem oldotta fel, mert azt szeretné, hogy a tavaszias időjárás miatt az emberek ne keressék fel tömegesen a Nagyerdőt.     

A Bakonyban található Gaja-völgyi Tájcentrumban is érvényben van továbbra is a húsvéti hosszú hétvégén bevezetett, járvány miatti zárás. Az érintett polgármesterekkel történt egyeztetés után a látogatási tilalmat a területre beosztott, rendészeti képesítéssel rendelkező szakszemélyzet a települések polgárőreivel és - szükség esetén - a rendőrség igénybevételével ellenőrzi.    

A VADEX Mezőföldi Zrt. korábban szintén lezárta a Soponyai Ökocentrumot - beleértve az Erdészeti-Vadászati Múzeumot is -, a Fácános Hotelt, a Gilice Erdei Iskolát, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkot, a Bence-hegyi kilátót, valamint a fehérvárcsurgói Bársony-házat. Ezen közjóléti területek lezárása határozatlan ideig tart, a feloldásról a járványügyi helyzetet mérlegelve a vadgazdálkodási és erdészeti társaság vezérigazgatója dönt, illetve hatósági intézkedést követően akár további területek lezárása is elképzelhető.    

Az egyik legkedveltebb mecseki turistaúttal szomszédos Óbánya polgármestere, Van Groeningen Irén polgármester továbbra is azt kéri a környéken túrákat tervezőktől, hogy a faluközösség érdekében maradjanak otthon, erre táblán figyelmeztetik az embereket a településen. Abaligeten a nem a településen élőket kitiltották a helyi tavak környékéről; bár a tilalmat feloldották, a csónakázótónál táblán kérik otthonmaradásra jelenleg is az embereket. Pécsváradon már korábban lezárták a nem helyi lakosok elől a kedvelt üdülő- és kirándulóhelynek számító Dombay-tó közvetlen körzetét, ez a jövőben is így marad.    

Csongrádon, a Körös-toroki üdülőterületen fenntartják a húsvét hétvégére elrendelt korlátozást, a parkolókat lezárták, gépkocsival csak munkavégzés céljából hajthatnak be az nyaralótulajdonosok. A Tisza-tó fővárosának tartott Tiszafüreden feloldották a járványhelyzet miatt húsvétra elrendelt szigorúbb korlátozásokat - közölte Ujvári Imre polgármester a Facebook-oldalán. Az emberek többsége a visszajelzések alapján egyetértett az intézkedésekkel. A négy nap alatt az ellenőrzőpontokon több száz autót és embert kellett visszafordítani, de kirívó esettel nem találkoztak - tette hozzá.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.