Az Éljen VárosuNk! frakció sajtóközleménye a Nagykanizsát érintő pénzelvonásról

 Az Éljen VárosuNk! frakciója tiltakozik a kormány Nagykanizsát érintő megszorítása ellen, melynek során az idei évben 158 millió Ft gépjárműadót von el a helyi adóbevételeinkből! Amennyiben a helyi védekezéshez a kormány nem tud pénzügyi forrásokkal hozzájárulni, úgy azt kérjük, legalább forráselvonással ne akadályozza azt - olvasható többek között a szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményében.

Azzal, hogy rengeteg kanizsai vállalkozás is rendkívül nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt, a város jelentős iparűzési adó bevételtől esik el az idei és következő években, ami meghaladhatja az 500 millió Ft-ot is. Így számos tervezett fejlesztési, kulturális- vagy sporttámogatás kerül veszélybe 2020-2021-ben, nem beszélve arról, hogy jelenleg a járvány elleni védekezést minden más feladat elé szükséges helyezni. A hatékony védekezéshez biztosítani szükséges minden eszközt, melyet az önkormányzat biztosíthat.

A kormány ebben magára hagyja Nagykanizsát is, nemhogy utánpótlást nem ad a kieső bevételekhez, még azt is elveszi, amivel védekezni tud. A települések a védekezés első vonalában vannak, a járvány megfékezéséhez, az azt követő újrakezdéshez kiemelt szerep jut a helyi önkormányzatokra, intézményeikre, gazdasági társaságaira.

Kérjük Balogh László polgármestert, hogy szólítsa fel a kormányt, vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket és a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel. Kérjük Balog László polgármester, javasolja a kormány felé, hogy a nagykanizsai velodrom tervezett 8 milliárd forintos beruházási összegéből az idei évre tervezett költségeket csoportosítsa át a védekezés költségeire, és a beruházás előkészítéséhez 2021-ben, a járvány után kezdjen hozzá.

Éljen VárosuNk! frakció