Beterjesztették, majd visszavonták

Nem kis meglepetésre Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtott egy törvényjavaslatot kedd este 23 óra 38 perckor, amely – egyebek mellett – jelentősen korlátozta volna a polgármesterek döntési szabadságát. A tervezetet számos kritika érte ellenzéki polgármesterek, politikusok részéről. Végül a kormány – 16 órával és 21 perccel a beterjesztés után – visszavonta a javaslatot.


Fotó: Horváth Zoltán

A katasztrófavédelmi törvény alapján az önkormányzat közgyűlésének jog- és hatásköreit a polgármester gyakorolja a jelenlegi veszélyhelyzetben. A rendkívüli jogrend adta lehetőség révén Balogh László, Nagykanizsa polgármestere – több más intézkedés mellett – nemrégiben visszahívta a tanácsnokokat és kinevezte alpolgármesternek Bizzer Andrást, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetőjét. A kedden késő este beadott salátatörvény-tervezet értelmében, a jelenleg városaikat rendeleti úton vezető polgármesterek csak úgy hozhatnak döntéseket, ha azokat egy, a megyei védelmi bizottságot vezető kormánymegbízottból, annak helyetteséből, aki egy a honvédelemi miniszter által kijelölt katona, valamint a katasztrófavédelem területi vezetőjéből álló grémium jóváhagyja. A javaslatban leírt, ide vonatkozó pontos kiegészítés a következő: „A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.”

Baranyi Krisztina szerdán elsők között reagált a törvényjavaslatra. Ferencváros polgármestere szerint gyámság alá vonnák a polgármestereket a veszélyhelyzet idején. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán pedig így reflektált: sok baj van ezzel a javaslattal, de leginkább az, hogy emberek egészsége és élete múlhat rajta. Márpedig nincs az a hatalmi akarat, ami többet érne az emberéletnél. A kormány lényegében el akarja vonni a demokratikusan választott polgármesterek jogköreit.

Az ügyben kerestük Balogh Lászlót, aki nem kívánt nyilatkozni, míg a járási hivatal helyi vezetőjével csak megjelenésünk napján, azaz pénteken tudjuk felvenni a kapcsolatot. Megkérdeztük Fodor Csabát, a kanizsai közgyűlésben többséget adó Éljen VársouNk! Egyesület frakcióvezetőjét is, aki szerint a javaslat kiskorúsítja a polgármestereket, az ötnapos döntési határidő pedig ellentmond a katasztrófavédelmi törvény fő céljának, a gyors és operatív önkormányzati működésnek.

A katasztrófavédelmi törvény szerint mindeddig az volt az indoklás, hogy azért delegálták a polgármesternek jogköröket, hogy gyors, sürgős döntések meghozatalára legyen képes. Ehhez képest a módosítási javaslat a megyei védelmi bizottság előzetes jóváhagyásához kötötte a döntést, amit 5 napon belül köteles meghozni. Kérdem én, hol van a sürgősségi ok? S hol van az azonnali döntések meghozatalával kapcsolatos vélemény, állásfoglalás? Nyilván ennek kizárólag politikai célja van: az, hogy elvegyék az önkormányzatoktól azokat a jogokat, amelyekkel eddig rendelkezhettek. Holott a mostani időszakban az a tapasztalat, hogy akármilyen politikai irányultságú a testület vagy a polgármester, túlnyomó többségben mindenhol korrekt, tisztességes munka zajlik a polgármester és a képviselő-testület között. Bár Kanizsa sajnos kissé kivétel volt, de talán lassan már nálunk is visszaáll a megfelelő együttműködés – mondta a frakcióvezető.

Szerdán 15 óra 59 perckor Gulyás Gergely, az MTI-nek jelentette be, hogy visszavonja a kormány a polgármesteri jogkörök korlátozásáról szóló törvényjavaslatot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben. Bár a salátatörvény – ez egyébként egy nem hivatalos megfogalmazás az olyan törvények megnevezésére, melyek számos különböző jogszabályt módosítanak – tiszavirág életű módosító javaslatát visszavonták, számos komoly változtatási terv megmaradt. A kormány például eltörölné a városligeti változtatási tilalmat, a nemváltoztatás jogát, a jövőben három helyett öttagú lenne a színházak felügyelőbizottsága, ebből három főt a minisztérium nevezne ki, továbbá tíz évre titkosítanák a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának részleteit.

Mikó-Baráth György