Birkózók - újratervezés

A mai kor vívmányait felhasználva a napokban a Kanizsai Birkózó Sportegyesület meghívta köreibe Lőrincz Tamás kötöttfogású világbajnok és olimpiai második, egyben háromszoros Európa-bajnok birkózót – virtuális térben... Lőrinczhez az eredeti tervet kibővítve csatlakozott aztán Ligeti Dániel többszörös Európa-bajnoki érmes szabadfogású versenyző is.


Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmes birkózó elmondta, roppant nehéz 16 hónap elé néz mentálisan is az olimpiára készülődvén

Egyfajta konferencia-beszélgetés keretében a klub fiataljai - Szatmári Zsolt vezetőedzőjükkel az élen - tehettek fel kérdéseket a sportág hazai kiválóságainak, aki örömmel éltek is a válaszadás lehetőségével. A „rendezvény” ugyan két napot csúszott, de Lőrincz Tamásékat így is jó néhány kérdéskörökben faggathatták az ifjú kanizsai birkózók.

Lőrincz Tamás kitért például az elhalasztott idei tokiói olimpia estére is, kifejtve, ez úgymond miképpen is csapódik le az élsportolóknál.

- Hát, először is, ilyen helyzetben még nem voltunk, s felkészülni erre éppen ezért nem is lehet lelkileg, de a halasztás tényének és mértékének ismerete még mindig jobb volt a korábbi bizonytalanságba burkolózó találgatásoknál – fogalmazott a 33 éves ceglédi származású birkózó kiválóság. - Annyiban azért számomra nehezebb volt, hogy az idei nyári ötkarikás játékok halasztását külföldi edzőtáborban tudtam meg, sokan készültünk ott Európából. Az is nagyon rossz volt, amikor ott megtudtuk, de így, hogy tudjuk, 2021-ben lesz, sem sokkal könnyebb, mivel az emberben ilyen közeli időintervallumban egyfajta cél már összeállt, a tokiói esemény már lőtávolon belülre is került és ebben a felállásban kell most új szituációban újabb támpontokat keresni. A magamban kijelöltek most nagyon messzire kerültek. Ha ezt nézem, ez így azért senkinek sem egyszerű, bár azért annyival könnyebb van az esetemben, hogy kvótával már rendelkezem.

S hogy miként telik ez a – sportolók számára is - kissé mostoha időszak?

- Ezek a napok a szinten tartásról szólnak leginkább, erősítő, kardióprogramok vannak, mindezek alapján készülünk. Eddig is folyamatosan konzultáltunk a szakvezetéssel, valamint pszichológus szakemberekkel. Megmondom őszintén, többször is előfordul, egyik nap így, másik nap úgy gondolkodok bizonyos kérdésekről. Egyáltalán az is furcsa most számomra, hogy jelenleg egyénileg ott is edzhetek, ahol élek. Egy biztos, ezt a négy hónapot még végig akartam pörgetni, de hogy most ez plusz egy évvel kitolódik, azért ez kemény. Ugyanakkor leültünk a családdal és arra jutottam, hogy ennek még nekiveselkedem! Bár még kimondani sem egyszerű, maradjunk annyiban, hogy még szűk másfél év az olimpiáig...

A beszélgetésbe bekapcsolódott később Ligeti Dániel szabadfogású birkózó is, aki egy másik szemszögből közelítve tudta bemutatni jelen élethelyzetét sportágán belül.

- Tamásnál annyival nehezebb helyzetben vagyok, hogy nekem még nincs kvótám, a márciusi kvótaszerzési lehetőségem elmaradt, ráadásul emellett a bokámmal is hosszabb ideje már vannak gondok – fogalmazott a 30 esztendős szombathelyi Ligeti. - Gyakorlatilag így jut időm arra, hogy ezt a sérülést rendbe tegyük, mely egy hónapos kihagyást jelent majd, amúgy meg ismerve a további menetrendet ezzel talán nyertem egy esztendőt. Úgy gondolom, mindezt sportpszichológusi segítség nélkül meg tudom majd oldani, arra kell figyelni, hogy mindebből jól jöhessek ki pozitív hozzáállással.

P.L.