Ellenőrizzük legalább hetente hűtőnk tartalmának szavatossági idejét és kerüljük az élelmiszerek felhalmozását

Ellenőrizzük legalább hetente hűtőnk tartalmának szavatossági idejét és kerüljük az élelmiszerek felhalmozását – hangsúlyozzák a szakemberek. Statisztikák szerint a veszélyhelyzet, illetve a kijárási korlátozás miatt sokan nagyobb mennyiségben vásárolnak a boltokban. Boros Anita – egyebek mellett – fenntarthatóságért felelős államtitkár egy interjúban hangsúlyozta: az alapvető fogyasztási cikkek felesleges felhalmozása miatt megnövekedett a hulladék mennyisége és a fel nem használt, így megromlott termékek rendkívül nagy terhet jelentenek a környezetre. Szakemberek szerint a tudatosabb vásárlás mellett fontos lenne a megelőzés. Javaslatuk alapján legalább hetente ellenőrizzük hűtőnk tartalmának szavatossági idejét, hogy tudjuk, mi az, amit mielőbb érdemes elfogyasztanunk, ezzel megelőzve azok megromlását, penészesedését. A vásárlás előtt egyébként ajánlott a hűtő belsejét hűtőszekrény-tisztító folyadékkal, ecetes vagy szódabikarbónás vízzel kimosni. Vásárlás után az új termékeket tegyük hátra, a régi pedig legyen szem előtt. Szintén hasznos tanács lehet, hogy kategorizáljuk az ételeket. A darabos zöldségeket és gyümölcsöket érdemes átlátszó tárolódobozokba rakni. Így könnyebben átláthatjuk hűtőnk tartalmát, emellett pedig a tartósságban is nagy szerepe van a megfelelő tárolásnak. Nem ajánlott – az általános beidegződés ellenére – a tejet a hűtő ajtajába tenni, sokkal inkább a gép hátuljába, mivel ott van a leghidegebb. A hűtő ajtajában található rekeszekbe érdemesebb vajat, lágyabb sajtokat, gyümölcslevet vagy édességet rakni.